Teamsporten

Tieners die rolstoelbasketbal spelen

Teamsporten zijn groepservaringen. Teamsport houdt je fit, maar heeft daarnaast ook een sterke sociale dimensie. Niemand wint of verliest alleen. De overwinning behaal je alleen door samen te werken. Mensen die ten behoeve van het team trainen en zich voor het team inzetten, ervaren een sterk gevoel van kameraadschap en wederzijds respect. Natuurlijk wordt van teamleden verwacht dat je erop kunt vertrouwen dat ze naar de trainingen komen en zich aan afspraken houden. Maar het werkt goed als mensen zich vastleggen wanneer ze aan een sport beginnen, omdat ze zo de nieuwe activiteit standaard in hun routine kunnen opnemen.

Er zijn verschillende sporten die mensen met en zonder een beperking met elkaar kunnen beoefenen. Het is de moeite waard om verschillende opties uit te proberen voordat u beslist welke sport en welk team het beste aansluiten bij uw behoeften en wensen. Op deze pagina vindt u een aantal verschillende teamsporten die u een eerste indruk geven van wat er allemaal mogelijk is. Als u meer wilt weten over een bepaalde sport of waar u in de buurt een sport kunt beoefenen, kunt u contact opnemen met uw nationale gehandicaptensportvereniging.


Rolstoelbasketbalspeler dribbelt met de bal.

Rolstoelbasketbal

Basketbal is een van de populairste rolstoelteamsporten ter wereld en verschillende sportclubs bieden dit aan. Rolstoelbasketbal is een spectaculaire sport: snel, acrobatisch, gepassioneerd en inclusief. Bij veel teams spelen ook leden zonder beperking die net zoals hun teamgenoten in een rolstoel achter de bal aan zitten.

Twee teams die rolstoelrugby spelen

Rolstoelrugby

Rolstoelrugby is een spannende sport vol actie voor mensen met een beperkt gebruik van ten minste drie ledematen. De meeste spelers zijn mensen met een dwarslaesie, een andere vorm van verlamming, amputaties of spasticiteit. Rolstoelrugby is een populaire rolstoelsport in veel landen wereldwijd en veel clubs bieden deze sport nu aan.

Elektrische sportrolstoelgebruiker met bal.

Elektrische sportrolstoel

Veel sporten zijn ook toegankelijk voor mensen die een elektrische rolstoel gebruiken. De populairste teamsporten voor elektrische rolstoelgebruikers zijn E-ball, voetbal en hockey. De aantrekkingskracht van elektrische rolstoelsporten is de hoge mate van vaardigheid die nodig is om de rolstoel te besturen en te rijden, de fascinerende manieren van balbeheersing met een bat of een rolstoel, en de hoge mate van tactische finesse tijdens het spel.

Een zittende volleybalspeler in de aanval

Zittend volleybal

Zittend volleybal is een dynamisch spel waarin twee teams van zes spelen met een net op 1,15 meter hoogte. De techniek is hetzelfde als bij regulier volleybal - het enige verschil is dat het bekken van de speler de grond moet raken wanneer hij/zij contact maakt met de bal. Zittend volleybal is ideaal voor sporters met een beenbeperking, omdat de spelers tijdens de hele wedstrijd zitten. Spelers mogen hun armen en benen gebruiken om zich voort te bewegen, maar er zijn geen hulpmiddelen toegestaan.

Voetbalspelers met beenamputaties en krukken

Voetbal

Er zijn verschillende soorten voetbal voor mensen met beperkingen van verschillende aard. Blindenvoetbal wordt gespeeld in een team van vijf spelers en is voor blinden en mensen met een visuele beperking; CP-voetbal wordt gespeeld in een team van zeven spelers en is voor ambulante spelers met cerebrale parese. Voor mensen met een amputatie of dysmelie heeft amputatievoetbal wereldwijd ingang gevonden. Spelers op het veld gebruiken één been en een metalen kruk; de keeper speelt met beide benen, maar slechts met één arm. Het resultaat is een snel, spannend en fascinerend spel dat boeiend is om te spelen en om naar te kijken. Voor deze versie van gehandicaptenvoetbal gelden de reguliere voetbalregels, maar met wat kleine aanpassingen.
Sportief en actief in het dagelijkse leven