Sport voor kinderen met een beperking

Een kind speelt voetbal in de tuin

Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd aan lichaamsbeweging doen. En wanneer ze met hun leeftijdsgenoten sporten, is dat niet alleen leuk, maar het vergroot ook hun gevoel van verbondenheid en helpt hen meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar sport heeft zelfs een positief effect op de ontwikkeling van minder extraverte kinderen die liever alleen spelen. Wanneer kinderen hun motoriek oefenen - of het nu gaat om een ​​teamsport of een individuele sport - komt dit zowel hun fysieke als mentale ontwikkeling ten goede. Bekijk ook deze voordelen als u als ouder probeert uw kind te beschermen tegen inspanning, omdat ze een handicap hebben. U kunt de voor- en nadelen bespreken met gespecialiseerde artsen en therapeuten.

Waar is mijn kind goed in? Van welke sport geniet hij of zij? Welke clubs of groepen organiseren geschikte mogelijkheden voor fysieke activiteiten? Sportwetenschappers zeggen dat kinderen motoriek het beste kunnen leren en trainen voordat ze twaalf jaar oud zijn. Maar zelfs als uw kind ouder is, is het niet te laat - ze kunnen nog steeds een liefde voor lichaamsbeweging ontwikkelen die hen door het leven zal vergezellen.

Help uw kind een geschikt sportprogramma te vinden in een sportclub of kijk of ze op school speciale hulp kunnen krijgen om hun motorische vaardigheden te trainen en hun mentale ontwikkeling ten goede te komen.


Kind met sportprothese op de atletiekbaan

Scholen kunnen een wereld aan sport bieden voor kinderen met een handicap

Beweging, spelletjes en sport moeten een alledaags onderdeel van het schoolleven zijn voor kinderen en tieners met een handicap. Maar om kinderen te helpen zich op alle niveaus te ontwikkelen - individueel en als onderdeel van een groep - zullen leraren rekening moeten houden met verschillende factoren, afhankelijk van de respectievelijke handicap. Scholen hebben speciale sportuitrusting en voorzieningen nodig die toegankelijk zijn voor mensen met een handicap. Ouders kunnen - misschien met steun van hun plaatselijke sportclub - aan de school uitleggen hoe belangrijk beweging, spel en sport zijn voor de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Kinderen met een handicap moeten niet alleen kunnen deelnemen aan normale sportlessen, maar ook aan sportdagen, wedstrijden en evenementen op school. Als dit niet het geval is, moeten ouders contact opnemen met hun plaatselijke sportvereniging en schoolautoriteiten en hen eraan herinneren hoe belangrijk het voor de school is om een inclusieve omgeving te creëren.

Kinderen spelen met een sportprothese

Sportclubs voor kinderen met een beperking

Als uw kind een handicap heeft, kunt u contact opnemen met uw plaatselijke sportverenigingen om mogelijkheden voor uw kind te vinden om buiten schooltijd aan sport te doen. Veel sportclubs bieden programma's en evenementen aan waar kinderen met en zonder handicap samen kunnen trainen en spelen. Dit komt omdat inclusie een steeds belangrijker onderwerp wordt, ook in clubs. Zelfs als uw plaatselijke sportclub geen sportprogramma heeft dat expliciet inclusief is, kunt u toch met de coach of trainer praten en vragen over de integratie van kinderen met een handicap.

Voor Nederland is er meer informatie te vinden over sporten en sportverenigingen met een beperking via Uniek Sporten voor België via G-Sport Vlaanderen.

Child with prosthesis talks to his friend.

Geschikte hulpmiddelen voor kinderen en tieners met een handicap

We bieden een grote selectie van hulpmiddelen van topkwaliteit met als doel kinderen met een handicap het best mogelijke middel te bieden voor hun respectieve ontwikkelingsniveau. Lees meer over onze kindvriendelijke hulpmiddelen. Ze bevorderen mobiliteit en motoriek, bijvoorbeeld door kinderen te helpen een correcte en stabielere houding aan te nemen, op jonge leeftijd te staan en te lopen met een fysiologische gang. Uw kind krijgt nieuwe bewegingsvrijheid en wordt onafhankelijker in zijn dagelijks leven en vrije tijd, terwijl het profiteert van een hoog veiligheidsniveau.

Ook kinderen die een prothese dragen maar intensiever willen trainen, kunnen profiteren van onze speciale combinaties van sportprothesen. Bestaande uit een sportkniegewricht voor kinderen en een dynamische prothetische sportvoet, de Runner junior, opent deze combinatie de deur naar een geheel nieuwe toekomst in de sport voor zeer actieve kinderen.Léon Schäfer rent met een sportprothese

Sport producten

Of je nu een beginner, amateur of Paralympische gouden medaillewinnaar bent - onze Sport producten zijn erop gericht je sneller, gelukkiger en wendbaarder te maken.

Meer