Individuele sporten

Prothesegebruiker speelt tennis.

Als je een individuele sport beoefent, kun je trainen waar, wanneer en hoe je maar wilt. Je kunt je ook aansluiten bij een club of groep voor vaste trainingssessies. Dit geeft mensen met en zonder een beperking ook de mogelijkheid om bij veel verschillende sporten samen te trainen. Over het algemeen kun je veel flexibeler zijn met trainen dan bij de meeste teamsporten. Het betekent echter ook dat je meer persoonlijk verantwoordelijk bent voor de manier waarop je traint en je motivatie vasthoudt.


Atleet aan het sprinten op een tartanpiste

Atletiek

Veel atletiekevenementen zijn aangepast en maken gebruik van goedgekeurde hulpmiddelen zodat mensen met beperkingen van verschillende aard kunnen deelnemen. Er zijn verschillende atletiekevenementen: op de baan (bijv. 100 meter sprint), op de weg (bijv. marathon) en in het veld (bijv. verspringen, kogelstoten). Om de prestaties eerlijk te kunnen vergelijken worden atleten bij wedstrijden in beperkingscategorieën ingedeeld. Veel sportclubs bieden inclusieve atletiektrainingen aan voor mensen met en zonder een beperking.

Rolstoelgebruiker op de tennisbaan

Tennis

Tennis is een fascinerende sport voor mensen van elke leeftijd en gender. Je kunt buiten of binnen spelen, enkel, dubbel of gemengd - en met of zonder rolstoel. Tennis is leuk en is een sport waarin je snel het gevoel hebt dat je wat bereikt; het draagt ook bij aan je coördinatie en flexibiliteit.

Rolstoelgebruiker die tafeltennis speelt

Tafeltennis

Tafeltennis is een buitengewoon dynamische sport die kan worden gespeeld door mensen met beperkingen van uiteenlopende aard. De gewone tafeltennisregels zijn van toepassing, maar er zijn kleine uitzonderingen met betrekking tot rolstoelen en het leunen op de tafel. Topspelers in een rolstoel trainen niet alleen met spelers zonder beperking, maar spelen zelfs wedstrijden met hen in klassieke tafeltennistoernooien. Beginners en amateurs kunnen een standaard, dagelijkse rolstoel gebruiken. Als een speler beperkt grip heeft (bijv. tetraplegie) kan de tafeltennisbat aan de hand worden bevestigd.

Een vrouw met een orthese schiet met een boog.

Boogschieten

Span de boog aan, richt op het doel, focus op de bull's eye en schiet de pijl af. Op het eerste gezicht lijkt het misschien supereenvoudig, maar deze sport vergt veel doorzettingsvermogen, oefening en concentratie. Rolstoelgebruikers en atleten zonder beperkingen maken evenveel kans en kunnen dus gelijkwaardig trainen en aan wedstrijden deelnemen. Voor beginners zijn er bogen beschikbaar die niet duur zijn en gemakkelijk te hanteren. Boogschietclubs en wapenclubs bieden introductiecursussen aan en je kunt binnen, buiten, alleen of in een groep trainen.Léon Schäfer rent met een sportprothese

Sport producten

Of je nu een beginner, amateur of Paralympische gouden medaillewinnaar bent - onze Sport producten zijn erop gericht je sneller, gelukkiger en wendbaarder te maken.

Meer


Sportief en actief in het dagelijkse leven