Een sport oppakken met een beperking.

Beginners aan het trainen.

Om een sport te kunnen beoefenen is een bepaalde mate van fitheid vereist. Met name beginners moeten ervoor zorgen dat ze niet teveel ineens doen. Rustperiodes zijn even belangrijk als trainingen, omdat het lichaam tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de nieuwe uitdagingen. Het vergt doorzettingsvermogen en discipline om deze uitdagingen geduldig het hoofd te bieden. Maar als u een langdurige en gezonde relatie met sport wilt, is het beter om maat te houden en niet te overdrijven of te weinig energie erin te steken. Als u meer informatie wilt over hoe u aan de slag kunt gaan, vindt u hier informatie en ideeën.


Een sprong in het diepe - sportief aan de slag!

Heinrich Popow met een beginnende hardloper

Hardloopcoach Heinrich Popow is ervan overtuigd dat mensen met een beperking regelmatig een sport zouden moeten beoefenen - niet ondanks hun beperkingen, maar juist vanwege hun beperkingen.

Een sporter met een sportprothese is aan het oefenen met hardlopen

Stap 1: Medische controle

Voordat u begint met trainen moet u uw huisarts of therapeut vragen om u te onderzoeken en te controleren of u voldoet aan de fysieke voorwaarden. Vertel uw dokter of therapeut dat u wilt gaan sporten en vraag hem/haar om advies.

Vrouwelijke sporter met een sportprothese speelt voetbal

Stap 2: Vind uw ideale sport

Wat lijkt me leuk? Waar voel ik me zeker bij? Bij het kiezen van een sport spelen verschillende factoren een rol. De mate van uw beperking en uw persoonlijke activiteitsniveau zijn vaak belangrijke factoren. Maar de belangrijkste factor is: Wat vindt u zo leuk dat u het op de lange termijn wilt blijven doen?

Vrouwelijke hardloper met een sportprothese op een voetbalveld

Stap 3: Stel realistische doelen

Wanneer u uw persoonlijke trainingsplan opstelt, moet u altijd rekening houden met uw capaciteiten en prestatieniveau. Maar we hebben het hier niet over uw maximale potentieel - we hebben het over het niveau waarbij u zich prettig en gelukkig voelt. Als u na een training al uitkijkt naar de volgende training hebt u waarschijnlijk een gezonde balans gevonden. Als u zich richt op kleine verbeteringen in de loop van de tijd verhoogt dit uw kansen op succes en blijft u gemotiveerd.

Als u een duursport gaat beoefenen, is het beter om u eerst te richten op de duur en daarna pas op een hogere snelheid. Voor sommige sporten zult u eerst moeten oefenen met uw prothese of rolstoel.

Deelnemer aan Running Clinic krijgt coaching

Stap 4: Vind uw ritme

Als u zich bij een club of sportgroep aansluit, zijn er vaak op vaste tijden groepstrainingen. Als u alleen aan de slag gaat, is het een goed idee om een weekplan op te stellen - let erop dat dit op de lange termijn te doen is. Als u bijvoorbeeld een duursport wilt gaan doen kunt u bijvoorbeeld drie dagen per week kiezen waarop u direct na het werk gaat trainen. Leg deze dagen vast in uw agenda. Als training een gewoonte is geworden, zal het makkelijker gaan op dagen wanneer u helemaal geen zin hebt.Léon Schäfer rent met een sportprothese

Sport producten

Of je nu een beginner, amateur of Paralympische gouden medaillewinnaar bent - onze Sport producten zijn erop gericht je sneller, gelukkiger en wendbaarder te maken.

Meer


Sportief en actief in het dagelijkse leven