Miriam - Handbike eMano 3s

Met een grote grijns op mijn gezicht op de handbike

Miriam lijdt al jaren aan Multiple Sclerose. Ze weet dat ook voor MS patiënten bewegen erg belangrijk is. Maar gewoon fietsen of handbiken is veel te zwaar. Na 2 weken met de eMano 3s handbike vertelt ze blij over haar ervaringen.

Wat leuk dat je het zo naar je zin hebt gehad met onze handbike. Hoe is het om weer sportief aan de gang te kunnen?

Vanwege mijn ziekte MS is de spierkracht in mijn benen de laatste jaren heel erg achteruit gegaan. Hierdoor bleek het niet meer mogelijk om op een reguliere fiets sportief aan de gang te gaan, maar wilde ik wel sportief en lekker in de buitenlucht bewegen. Toen op Facebook de winactie van Ottobock voorbij kwam om de vastframe handbike e-mano.3s te testen, greep ik mijn kans en was ik een van de winnaars.

MS gaat ook gepaard met extreme vermoeidheid “fatigue” waar ik erg veel last van heb. Dit soort vermoeidheid gaat niet weg met even uitrusten of slapen. Ottobock begreep dit en bood direct aan dat ik de bike twee weken mocht houden, zodat ik in deze periode zelf kon bepalen wanneer ik er mee zou gaan rijden. Wat een geweldig aanbod! Zeker ook doordat ik in mijn eigen omgeving de handbike kon testen. Ik woon vlakbij de bossen, dus de ultieme omgeving voor een handbike die van mountainbikes is afgeleid.

Hoe ondervond je de elektrische ondersteuning?
Door de MS heb ik de afgelopen twee jaar totaal niets meer aan mijn conditie kunnen doen. Het handbiken was daarom zwaar, maar dat lag dus met name aan mijn gebrek aan conditie en niet zozeer de MS zelf. De elektrische ondersteuning is wel hard nodig, anders was ik zeker niet verder gekomen dan een paar honderd meter van mijn huis. Nu haalde ik toch zo’n 5 kilometer, wat ik voor een eerste keer zeker niet slecht vond. Het feit dat de handbike handremmen heeft , vind ik erg fijn. Hierdoor kun je de “pedalen” in een andere stand positioneren, als je bijvoorbeeld vanuit stilstand direct heuvelopwaarts moet en dan je kracht moet gebruiken. Zou dit met een terugtraprem zijn, dan ben je daarin beperkt en moet je die kracht gebruiken vanuit de positie waarin de pedalen dan staan.

Kon je er vlot mee overweg?
Het fietsen en schakelen zelf ging goed, ook in combinatie met de elektrische ondersteuning. De handvatten voelen goed aan. Door de ergonomische vorm kun je ze lang goed vasthouden, zonder dat er kramp ontstaat in de handen. De handremmen zijn makkelijk in te knijpen. Het hendeltje voor de handrem zou wel wat groter mogen, maar dat is een persoonlijk gevoel. Het display had verlicht mogen zijn omdat door de MS mijn ogen zijn aangetast en ik een sterker contrast nodig heb bij het aflezen van een display. Een verlichtte versie, eventueel met een zonnekap zou fijn zijn.

Was het leuk om al sportend op straat te komen?
Ik ben in deze twee weken vijf keer op pad geweest met de handbike. Ik vond het erg grappig hoe enthousiast de mensen die ik onderweg tegenkwam reageerden. Ze waren vol lof over het design. Ik heb de handbike zowel op de reguliere straten, op fietspaden, als in de bossen uitgeprobeerd, waarbij ik op het laatst zelfs op een ruiterpad terecht kwam. Mul zand, gelukkig wel droog. Op al deze trajecten gedroeg de e-mano zich voortreffelijk en was het aan mijn gezicht wel te zien hoe ik het vond. Die grote grijns heeft er tot ‘s avonds laat opgezeten.

Wordt handbiken jouw sport?

De wereld werd waarin ik de afgelopen jaren in heb geleefd. Vanuit de medische wereld komen steeds meer berichten dat sporten goed zou zijn voor de “fatigue” die MS veroorzaakt. Handbiken is dus zeker een goede manier om bezig te zijn met je gezondheid. En de elektrische ondersteuning van de eMano 3 heeft een aantal gradaties zodat je het hoger of lager kunt zetten, afhankelijk van je vorm van de dag. Perfect.

Ik dank Ottobock en met name Paul Baudoin hartelijk voor de kans die ik heb gehad de eMano 3s te testen.

| Lees hier meer informatie over de handbike eMano 3s |