Jurgen - handbike eMano 3S

Aangenaam verrast door de stoere eMano 3s mountainhandbike

Ik dacht dat mountainbiken er niet meer inzat.’ Tijdens het revalideren na een incomplete dwarslaesie kwam Jurgen in aanraking met de eMano 3s van Ottobock. Hij mocht hem uitgebreid proberen, reed het duin over en maakte een rit over het zandstrand van Wijk-aan-Zee. Paul Baudoin van Ottobock deed de testrit met hem mee op een gewone mountainbike. We spraken het tweetal achteraf.

Jurgen, vertel eens wat over jezelf en hoe ben je in aanraking gekomen met deze handbike?
Ik woon in Zaandijk, Noord-Holland samen met mijn vriendin en twee dochters van 1 en 4 jaar. Door een bedrijfsongeval eind 2012 heb ik een incomplete dwarslaesie opgelopen en ben ik in een rolstoel terecht gekomen. Vroegere hobby’s zoals surfen en mountainbiken kan ik door mijn dwarslaesie niet meer uitvoeren. Tijdens de revalidatie in Heliomare kwam ik in contact met het handbiken en dit leek een prima alternatief om toch te kunnen fietsen en sportief bezig te zijn. Maar off-road, tja dat ging niet meer gebeuren.
En toen zag ik in een blaadje een advertentie van Ottobocks nieuwe e-handbike, de eMano 3s, die dankzij zijn elektrische ondersteuning heuvels en duinen zou kunnen beklimmen. Na een korte zoektocht via facebook kwam ik op de pagina van Ottobock en daar bleek dat je een testdag kon winnen door een Like, Share and Win-actie. Dus met een stille hoop gelijk meegedaan en gewonnen!

Wat vond je van de handbike?
Stoer. De eerste kennismaking met deze bike was echt heel positief. Dikke witte framebuizen en zwarte componenten scheppen een mooi plaatje. Maar helemaal warm word je van de Shimano 8 versnellingen en schijfremmen. De Bosch aandrijftechniek zit helemaal in het frame weggewerkt dus lijkt het niet op een elektrische fiets.

Over het strand met een fiets is niet zo evident. Hoe ging dat?
De handbike werd eerst op mijn maat aangepast door Paul Baudoin, van Ottobock. De elektrische ondersteuning kun je zelf gemakkelijk instellen via een LCD-schermpje. Er zijn 5 programma’s mogelijk. Dus meer ondersteuning als je dat nodig hebt, of juist minder als je zelf nog voldoende kracht ter beschikking hebt. En bij het wegrijden voelde ik het meteen. We moesten eerst het duin over en ik kon die helling van 13% moeiteloos nemen. En op deze sportversie zaten speciale strandbanden en die zorgen ervoor dat je niet wegzakt en een goede grip houdt op het zand. Eenmaal op het strand reed ik gemakkelijk mee met Paul, die zelf een goede mountainbiker is.

Heb je hem alleen op het strand getest?
Nee, na een poosje werd het zand te zwaar en zijn we teruggegaan om hem ook op de weg te testen. Eenmaal op de verharde weg zette ik hem in tourstand. Ook daar deed deze eMano 3s het geweldig. Soepel sturen en meteen reageren. Top!

En Paul, hoe vond jij de testrit gaan?
Het was erg leuk. Na onze kennismaking stelde ik de bike in voor Jurgen zodat we meteen konden vertrekken. Vlak over de duinen is een stukje mul zand. Ik zei tegen Jurgen dat hij er maar vol voor moest gaan. En dat deed hij. Het droge zand spoot omhoog en ik denk niet dat hij dit had verwacht en hij genoot zichtbaar van de gelegenheid. Het was duidelijk dat mountainbiken niet nieuw is voor hem. Een keertje vastrijden bracht hem helemaal niet uit zijn evenwicht. Hij had ook de instelling van de programma’s snel in de vingers. Zo moest ik flink aanpoten om hem bij te houden. Daaraan zie je dat je met deze bike echt goed mee kunt met validen. Voor mij meteen ook een goede uitdaging.

Is er een speciale aanpassing vereist voor het rijden op zand?
De eMano 3s is een sportversie en deze hebben we uitgerust met speciale strandbanden. Die zijn wat dikker dan gewone banden en ze worden niet zo hard opgepompt zodat het rijvlak breder wordt. Daardoor drijf je als het ware op het zand. Maar je kunt ze gewoon hard oppompen als je ook regelmatig op de verharde weg rijdt. Verder heeft deze sportversie extra vering voor wat meer comfort.

Jurgen, hoe is de eMano 3s je uiteindelijk bevallen, en zou je er een willen aanschaffen?
Ik heb afgelopen jaar meerdere handbikes gereden, zoals TopEnd en Wolturnus. Maar ik weet het al. Ik ben nu eenmaal dol op mountainbiken en het off road werk. Deze eMano 3s staat dus met stip op één. Ik kan niet wachten tot ik weer achter het stuur van de eMano 3s mag zitten voor een volgende wegrit, of off road avontuur. Ik ga er zeker één bestellen.

| Lees hier meer informatie over de handbike eMano 3s |