Hans - handbike eMano 3s

Meteen kwam het gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid terug

Hans is een goede bekende van Ottobock. Hij heeft een onderbeenprothese en fungeert vaak als proefpersoon bij de talrijke seminars en cursussen over beenprothesen die bij Ottobock worden gegeven. Sportief als altijd test hij de eMano 3s handbike.

Vertel eens Hans, hoe kom je erbij om een handbike te proberen. Jij ging toch altijd hardlopen?
Hans: Dan moet ik eventjes wat historie ophalen. 35 jaar lang gebruik ik een onderbeenprothese en eerlijk gezegd heb ik nooit problemen ondervonden met vervoer. Zelfs niet toen ik 7 jaar geleden eerst een hersenoperatie moest laten doen, waarvan een infarct het gevolg was. Drie weken later kreeg ik een hersenbloeding. Maar verleden jaar op een seminar voor gehandicaptensport in Doorn ben ik door mijn gezonde knie gegaan. Vanaf die tijd kon ik niet goed meer lopen. Nu ben ik drie keer geopereerd omdat ik twee benen nodig heb en goed werkende hersenen. Ineens was vervoer een probleem. Ik was al een paar keer gevallen met mijn fiets en mijn scooter. Auto rijden mag ik niet meer vanwege mijn infarct. Maar ik was altijd erg actief en zelfstandig, dus valt het tegen om hulp te vragen. En nu mocht ik dankzij Ottobock de eMano 3s uitproberen.

Wat vond je van de eMano 3s?
Hans: Deze vijf dagen heb ik als erg prettig ervaren. Meteen kreeg ik het gevoel terug van vrijheid en onafhankelijkheid, super! Ondanks dat het eigenlijk een off-road handbike is, voegt hij heel veel toe. Ik woon praktisch in de Brabantse bossen en het is erg prettig om zo door mijn woongebied te kunnen rijden.

Was het jouw eerste keer met een handbike?
Hans: In een ver verleden heb ik wel eens op een traditionele handbike mogen rijden maar dat is werkelijk geen vergelijk. Deze handbike is elektrisch ondersteund en dat was voor mij dus de eerste keer. Daarom kan ik zonder hulp lekker langs onze vennen rijden en ook grotere afstanden doen. De afgelopen vijf dagen heb ik zo’n 125 km gefietst en met zeer veel plezier. Ik heb door de bossen en door het mulle zand gereden, ik heb heuvels getrokken en dat ging echt met gemak en dat zonder hulp. Bovendien werkte het weer mee dus kwam dat helemaal mooi uit.

Kon je er snel aan wennen?
Hans: Het elektrische gedeelte is echt gemakkelijk in gebruik via het bedieningsdisplay. Ook de breedte - die ik wat vreesde - viel erg mee. Het is wel een off road handbike maar ik heb ook op de gewone weg gereden en dat ging heel fijn. Het is wel een beetje lastig dat je niet achteruit kunt rijden om nog beter te manoeuvreren.

Wat denk je, zou je er een willen aanschaffen?
Hans: Eh ja , ik heb er aan gedacht om hem stiekem weg te laten halen… grapje, Nee ik wacht even de Supportbeurs in Utrecht af. Maar ik ben zeker in gesprek om hem aan te schaffen, hij is echt super. Ik koop dan wel nog een fietsbel en een achteruitkijkspiegel. Maar dat zijn details. Deze testdagen zijn echt een geweldig initiatief om te weten wat er allemaal nog kan om lekker zelfstandig te blijven. Ik ben alvast over de streep getrokken en ik ben zeker dat er nog velen volgen.

| Lees hier meer informatie over de handbike eMano 3s |