Veelgestelde vragen
Het verlies van een arm of een been brengt een hoop vragen mee voor alle betrokken personen. Hier vindt u antwoorden op enkele van de veelgestelde vragen.
Wanneer u meer wil weten dan kunt u raad vragen bij uw revalidatieteam, de arts, de orthopedisch technoloog of de therapeut.
-
Waarom voel ik pijn in mijn stomp? Wat kan ik er aan doen?
Er kunnen verschillende vormen van pijn optreden in de stomp na een amputatie. Voorbeelden hiervan zijn botpijn, wondpijn, zenuwpijn en fantoompijn. De behandeling van de pijn is afhankelijk van de oorzaak. Mogelijke oplossingen zijn medicatie, warmte / koude, zwachtelen van de stomp,... Neem contact op met uw specialist of therapeut voor de meest geschikte behandeling.
-
Wanneer ik de huid van de stomp aanraak dan voelt dit vreemd aan. Wat kan ik hieraan doen?
Het is mogelijk dat er een gevoelsstoornis optreedt in de stomp na een amputatie. Dit komt omdat de zenuwen tijdens de operatie worden doorgesneden. Het gevoel van een 'vreemde huid' verdwijnt meestal uit zichzelf na een tijd. Het is mogelijk dit proces te versnellen door de stomp aan verschillende gevoelens terug gewoon te laten worden; door over de huid te wrijven met bijvoorbeeld een zachte borstel of een badhanddoek.
-
Waarom kan er kort na de operatie nog geen prothese worden gemaakt?
Na een operatie is de stomp gezwollen en de huid zeer gevoelig. De wond heeft tijd nodig om goed te genezen. Voordat men start met het aanmeten van een prothese moeten eerst alle de omstandigheden zo optimaal mogelijk zijn.
-
Hoe lang duurt het voordat ik een prothese kan controleren?
Voor deze vraag is er geen standaard antwoord. De tijd die nodig is voordat men een prothese zelfstandig kan controleren hangt af van verschillende factoren: De oorzaak van amputatie, het amputatieniveau, de conditie van de stomp, de conditie van het andere lidmaat en nog veel meer. Wanneer u kort na de operatie start met de prothesefitting voor te bereiden en nadien regelmatig en intensief met de prothese oefent, dan zal u de tijd om tot uw persoonlijk doel te komen verkorten.
-
Is het mogelijk om een auto te besturen met een prothese?
Contacteer de bevoegde instanties in verband met deze vraag. De mogelijkheid om met een auto te rijden verschilt van land tot land. In vele gevallen mogen geamputeerden enkel automatische wagens besturen.
-
Waar moet ik rekening mee houden als ik met een prothese wil fietsen?
De mogelijkheid om een fiets te besturen is afhankelijk van verschillende factoren waaronder het amputatieniveau en uw prothese. U moet het fietsen eerst testen op een vaststaande fiets zoals een hometrainer, na een succesvolle test kan men overschakelen naar een normale fiets.
-
Kan ik terug aan het werk met een prothese?
Na een amputatie kan u terug aan het werk afhankelijk van uw beroep. Wanneer uw werk fysiek belastend is dan moet u de orthopedisch technieker hiervan op de hoogte brengen alvorens er gestart wordt met het vervaardigen van de prothese. De belasting van de prothese is een belangrijk factor waar men rekening mee moet houden bij de keuze van de koker en de keuze van de componenten van de prothese.
-
Wanneer is mijn prothese aan vervanging toe?
Voor deze vraag is er geen standaard antwoord. Wanneer de prothese goed past gedurende lange tijd en er treden geen bijzonderheden op, dan hoeft de prothese niet vervangen te worden.