Omdat de prothesevoet het verschil maakt voor uw fitting succes

With his Taleo prosthetic foot Martin sits on the shore of the lake and prepares his rod with a bait.

Meer dan een voet. Een basis.

De prothesevoet maakt het weer mogelijk. Of u nu een boven- of onderbeenamputatie heeft, de kwaliteit en prestaties van uw prothese worden beïnvloed door de kwaliteit en prestaties van de prothesevoet.

Met een breed assortiment aan Ottobock prothesevoeten weet u zeker dat u samen met uw instrumentmaker de juiste prothesevoet vindt die past bij uw persoonlijke behoeften. Of het nu een voet is gemaakt van carbon of een microprocessorgestuurde voet - ons hele portfolio is gebaseerd op hetzelfde idee: een basis bouwen. We nemen onze verantwoordelijkheid serieus. Wanneer u een prothesevoet van Ottobock kiest, kunt u er zeker van zijn dat elke prothese met passie is ontworpen, in overeenstemming met de hoogste kwaliteitsnormen en altijd met uw behoeften in gedachten.Hier kunt u op vertrouwen

Met het assortiment prothesevoeten bij Ottobock kunt u er zeker van zijn dat u die ene voet vindt die bij uw persoonlijke behoeften past. Of het nu een voet is van carbon of een microprocessorgestuurde voet - ons hele portfolio is gebaseerd op hetzelfde idee: het bouwen van een basis. Lees meer over onze verschillende prothesevoeten.

Een technicus zit aan zijn tafel en controleert de technische functionaliteit van de prothesevoet Meridium.

Een basis van erfgoed

Al generaties lang helpen Ottobock-voeten bij het definiëren van wat mogelijk is met een prothese van de onderste ledematen. Bij elke stap zetten onze voeten de tradities van vakmanschap, vindingrijkheid en passie voort - die onze producten blijven onderscheiden.

De Triton side flex prothesevoet wordt in een testsituatie op een machine getoond.

Een basis van kwaliteit

Ieder detail in een prothesevoet kan een verschil maken in zowel het dagelijkse leven van u als gebruiker. Daarom behandelen we bij het ontwerpen van een voet ieder kenmerk alsof het het belangrijkste is. Gebouwd volgens dezelfde uitzonderlijke standaard, beginnen en eindigen onze voeten met de behoeften van gebruikers.

In het revalidatiecentrum zet Detlef onder begeleiding van zijn instrumentmaker een paar stappen in een loopbrug.

Een basis van vertrouwen

Als u samen met uw instrumentmaker kiest voor een Ottobock-voet, kunt u erop vertrouwen dat u een voet hebt gekozen die zorgvuldig is ontworpen, nauwkeurig is geëvalueerd en waaraan de voorkeur wordt gegeven door mensen met een amputatie over de hele wereld.


Ons portfolio

Elke gebruiker is anders en elke gebruiker heeft verschillende individuele gewoonten, voorkeuren en doelen. Om aan hun individuele eisen te voldoen, is het niet doelmatig om voor iedereen één prothesevoet ter beschikking te stellen, maar om verschillende prothesevoeten voor verschillende gebruikersprofielen beschikbaar te hebben.

Behalve dat we u meer inzicht geven in ons portfolio van prothesevoeten, hebben we nuttige informatie over selectiecriteria, prothesevoeten in het algemeen en veel gestelde vragen voor u samengesteld. Zodat u beter begrijpt hoe uw instrumentmaker een prothesevoet voor u kiest. Hoe beter u geïnformeerd bent, hoe beter u uw instrumentmaker kunt vertellen wat u echt nodig heeft en hoe actiever u kunt deelnemen tijdens uw fitting. Zorg ervoor dat uw instrumentmaker altijd kiest wat het beste voor u is.


Carbon voeten

Met zijn Terion K2 prothesevoet maakt een oudere gebruiker op een loophulpmiddel en ondersteund door zijn vrouw een korte wandeling door het stadscentrum.

Terion K2. Vertrouwen bij elke stap.

Ontworpen voor minder actieve personen die zich voornamelijk binnen huis verplaatsen en een loophulpmiddel gebruiken om buiten te lopen en veel waarde hechten aan een betrouwbare ondersteuning van hun prothesevoet.

meer

Met haar Trias prothesevoet loopt Anita met een vriendin over straat.

Trias. Veilig zoals verwacht.

Ontworpen voor matig actieve personen die zich binnen en vertrouwde buitenomgevingen verplaatsen en een hoge waarde hechten aan constante stabiliteit tijdens het lopen.

meer

Na het vissen loopt Martin samen met zijn zoon een met gras begroeide heuvel op met zijn Taleo-prothesevoet.

Taleo. Klaar voor het dagelijkse leven.

Ontworpen voor actieve personen die zich verplaatsen in verschillende binnen- en buitenomgevingen en veel waarde hechten aan moeiteloos lopen en de mogelijkheid om te gaan waar het leven hen ook brengt.

meer

Brecklyn loopt een steile berg op met haar Triton prothesevoet.

Triton. Wat u wilt. Zoals u dat wilt.

Ontworpen voor zeer actieve personen die zich verplaatsen op verschillende binnen- en buitenomgevingen en veel waarde hechten aan een compromisloze respons en controle, zelfs bij het uitvoeren van activiteiten met een hoge impact.

meer


Microprocessorgestuurde voeten

Hans staat met zijn prothesevoet Meridium bij een struik en plukt bessen.

Meridium. Ontdek nieuwe paden.

Ontworpen voor matig actieve personen die zich in verschillende binnen- en buitenomgevingen verplaatsen en veel waarde hechten aan een intuïtieve aanpassing die natuurlijke beweging nabootst..

meer


Sportvoeten

Met zijn Runner blade gaat Léon aan de slag.

Runner. Bepaal het tempo.

Ontworpen voor alle gebruikers - van amateursporters tot topatleten.

meer

vMet zijn Challenger-prothesevoet speelt Alex volleybal in het zand met drie vrienden.

Challenger. Speel het spel.

Ontworpen voor iedereen die recreatief sport en tegelijkertijd behendige en krachtige bewegingen uitvoert.

meer


Algemene informatie over prothesevoeten

Twee SACH prothesevoeten vanuit vooraanzicht

De basis

Het ontwerpen van prothesevoetsystemen is een uitdaging. Het is erg moeilijk om de complexe werking van de menselijke voet en enkel te reproduceren. Idealiter is de voet licht omdat het gewicht additioneel is aan de rest van de prothese. Als de voet te zwaar is en de suspensie van de prothese niet geschikt is, wordt de verbinding met de koker en uw stomp beïnvloed en ook de algehele functie van de prothese.

Een goede voetprothese moet ook sterk zijn, omdat deze tijdens het lopen en rennen grote krachten zal opnemen. Voeten moeten ook klein genoeg zijn om in een voetschaal te passen, een cosmetisch omhulsul voor de prothesevoet, en dus in een schoen. Licht, sterk en klein zijn, maar toch functioneel en duurzaam is de uitdaging.

Eerdere ontwerpen voor prothesevoeten waren vaak een massief stuk hout. Een soortgelijk ontwerp, de SACH (solid-ankle-cushioned-heel) wordt nog steeds gebruikt vanwege zijn stevige functie. Het is vooral toepasbaar voor personen met een lagere activiteit. Een SACH-voet heeft een stijve binnenstructuur (hout of plastic) omgeven door een cosmetische schaal van samendrukbaar schuim.

De Taleo Low Profile prothesevoet naast de bijpassende voetschaal in vooraanzicht.

Tegenwoordig bieden de meer geavanceerde voeten meer functies en zijn vastgezet in een cosmetische voetschaal. De meeste mensen zien hun prothesevoet nooit zonder deze schaal. De cosmetische voetschaal strekt zich uit rond de prothesevoet en dient twee doelen:

  • Het zorgt ervoor dat uw prothesevoet eruitziet als een anatomische voet.
  • Het past perfect in je schoen.

Wat er in de voetschaal zit, kan enorm variëren. Prothesevoeten zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van uw levensstijl en activiteitenniveau. Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden.

Materialen

De materialen in een prothesevoet verschillen per activiteitenniveau. Hout, plastic en schuim worden meestal toegepast in voeten die zijn ontworpen voor personen met een laag activiteitenniveau en die stabiliteit nodig hebben. Lichtgewicht voeten van koolstofvezel voldoen aan de functionele behoeften van actieve individuen, omdat ze zijn gebouwd voor schokabsorptie en energie-efficiëntie.

Met haar Trias prothesevoet zit Anita ontspannen op de bank te lezen.

Comfort

Een prothesevoet moet goed aanvoelen om aan uw activiteitdoelen te voldoen. Comfort stelt u in staat actiever te zijn en de functie van uw prothesevoet heeft direct invloed op het comfort.

Detlef is eenzijdig geamputeerd en doet samen met zijn therapeut Markus loopoefeningen in de oefenzaal.

Functie

Prothesevoeten zijn ontworpen om een menselijke voet na te bootsen op een specifiek activiteitenniveau. Voor personen met een lagere activiteit is een voetprothese ontworpen om stabiliteit en evenwicht te bieden. Voor degenen die meer actief zijn, moet een voetprothese de natuurlijke voet nabootsen tijdens het lopen. Het moet werken als een schokdemper als u met uw hiel de grond raakt, zich aanpassen aan oneffen terrein, zorgen voor een soepele afwikkeling van hiel tot teen en een stijve hefboom bieden om naar voren te bewegen wanneer u klaar bent met uw stap ("afzet") .

Carsten koopt op de markt en dankzij zijn Triton side flex prothesevoet kan hij een lange lunge maken.

Multi-axiale beweging

Sommige prothesevoeten zijn ontworpen om de enkel na te bootsen, waardoor de voet in meerdere richtingen kan bewegen. Dankzij de multi-axiale mogelijkheden van een prothesevoet kan de voet verschillende terreinen aan door in meerdere richtingen te bewegen. Deze bewegingen zijn van voren naar achteren, van links naar rechts en rotatie rond de enkel. Multi-axiale beweging is nodig om comfortabel en zelfverzekerd te lopen op oneffen ondergrond waar uw voet zich moet aanpassen aan alles wat hij tegenkomt.

Energie opslag

Een voet van carbon kan tijdens het lopen energie opslaan en teruggeven en geeft u letterlijk veerkracht in uw stap. De carbon werkt als een veer die samendrukt als u gewicht uitoefent en u vervolgens voorduwt terwijl u van de teen van de voet rolt wanneer de energie terugkeert. Sommige prothesevoeten hebben één veer in de hiel en een tweede veer in de voorvoet: precies wat nodig is om met verschillende snelheden te lopen, te rennen, heuvels te beklimmen of trappen af te dalen met een veilige, zelfverzekerde pas. Bij carbon geldt: hoe langer de veer, hoe meer energie hij kan opslaan en hoe responsiever de voet zal zijn.


Hoe u en uw instrumentmaker de juiste prothesevoet voor u selecteren

Let op: het kiezen van een prothesevoet die het beste aansluit bij uw persoonlijke wensen, behoeften en doelen is een complexe taak. Uw instrumentmaker is een expert op dit gebied. Dankzij zijn opleiding, ervaring en biomechanische kennis, zal hij de prothesevoet kiezen die helpt om voor u het best mogelijke resultaat te bereiken. De informatie in dit gedeelte dient alleen als richtlijn. Voor meer gedetailleerde vragen kunt u contact opnemen met uw instrumentmaker.

Een anatomische illustratie die de verschillende amputatieniveaus in het been laat zien.

Amputatieniveau

Uw amputatieniveau zal een van de eerste dingen zijn waar naar wordt gekeken bij het kiezen van de componenten in een prothese. Een bovenbeenamputatie vereist een knieprothese en het type knieprothese zal helpen om de juiste prothesevoet te bepalen. Hier zal uw instrumentmaker de functies van de knieprothese beoordelen en een geschikte prothesevoet aanbevelen. Omdat het natuurlijke kniegewricht intact is na een onderbeenamputatie, zal uw instrumentmaker rekening houden met factoren zoals de lengte van de stomp, kracht en bewegingsbereik bij het aanbevelen van een geschikte prothesevoet.

Kerstin doet samen met haar twee vriendinnen versterkende oefeningen in een sportzaal.

Activiteitenniveau

Fabrikanten categoriseren prothesevoeten op basis van het activiteitenniveau van de gebruiker, ook wel mobiliteitsklasse genoemd. Dit betekent dat niet elke prothesevoet door elke gebruiker kan worden gebruikt. Door een prothese te kiezen die past bij uw activiteitenniveau, worden uw mobiliteit en uw kwaliteit van leven gemaximaliseerd. Hier zijn enkele zeer basale indicaties om uw activiteitenniveau te bepalen. Als u zich op de grens tussen twee activiteitenniveaus bevindt, zal uw instrumentmaker meerdere producten overwegen om het product te beoordelen dat het beste bij u past.

Activiteitenniveau 1

De patiënt heeft de mogelijkheid of de potentie om de prothese te gebruiken voor verplaatsingen of om langzaam op vlakke vloeren te bewegen. De hoeveelheid tijd en de afstand die de patiënt kan lopen zijn door zijn of haar toestand ernstig beperkt.

Therapie doel: Beperkt herstel van het vermogen om binnen huis te staan en te lopen.

Activiteitenniveau 2

De patiënt heeft het vermogen of de potentie om langzaam met de prothese te lopen en om lage omgevingsobstakels zoals stoepranden, enkele treden of oneffen oppervlakken te nemen. De hoeveelheid tijd en de afstand die de patiënt kan lopen zijn door zijn of haar toestand ernstig beperkt.

Therapie doel: Herstel van het vermogen om zowel binnen huis als buiten te staan en lopen.

Activiteitenniveau 3

De patiënt heeft het vermogen of de potentie om met de prothese te lopen met een gemiddelde tot hoge snelheid en met verschillende snelheden en tegelijkertijd de meeste natuurlijke obstakels te overwinnen. Hij of zij is ook in staat om buiten te lopen en zich bezig te houden met professionele, therapeutische en andere activiteiten waarbij de prothese niet wordt blootgesteld aan een bovengemiddelde mechanische belasting. Mogelijk is er een grotere behoefte aan veiligheid vanwege secundaire omstandigheden (extra handicap, bijzondere leefomstandigheden) in combinatie met middelmatige tot hoge mobiliteitseisen. De hoeveelheid tijd en de afstand die de patiënt kan lopen zijn slechts licht beperkt in vergelijking met personen zonder handicap.

Therapie doel: Herstel van het vermogen om binnen huis en buiten te staan en te lopen met slechts milde beperkingen.

Activiteitenniveau 4

Het vermogen of potentieel van de patiënt om met een prothese te lopen is vergelijkbaar met dat van de onbeperkte wandelaar buitenshuis. De hoeveelheid tijd en loopafstand zijn niet beperkt. Bovendien kan door de hoge functionele eisen een hoge mate van schokken, spanning en vervorming optreden.

Therapie doel: Herstel van het vermogen om te staan, lopen en bewegen, zowel binnen als buiten, zonder enige beperking.

Lichaamsgewicht

Prothesevoeten zijn ontworpen voor een specifiek gewichtsklasse. Om ervoor te zorgen dat een prothesevoet voor u goed presteert, kiest uw instrumentmaker er een die past bij uw lichaamsgewicht.

Je kunt Marije van achteren zien met haar Triton side flex prothesevoet, die op de zijkant van de stoeprand staat.

Inbouwhoogte

Prothesevoeten variëren in hoogte. Uw lengte en de lengte van uw stomp bij een onderbeenamputatie bepalen hoeveel ruimte u heeft voor een prothesevoet en wat de juiste inbouwhoogte is voor de prothesevoet. Bij een bovenbeenamputatie zal de lengte van de protheseknie een extra factor zijn waarmee rekening moet worden gehouden bij de inbouwhoogte van de prothesevoet.

Voetmaat

Net als menselijke voeten verschillen prothesevoeten in lengte / grootte. Prothesevoeten worden in centimeters gemeten in plaats van standaard schoenmaten. Elke voet is verkrijgbaar in een specifieke reeks maten. Er zijn prothesevoeten die verkrijgbaar zijn in kindermaten, terwijl andere zelfs geschikt zijn voor grote volwassenen. De loopblades van Ottobock en speciale sportvoeten hebben vaak één maat.

Een persoon met een dubbelzijdige amputatie overlegt met zijn instrumentmaker.

Persoonlijke factoren

Naast alle technische selectiecriteria, houdt uw instrumentmaker rekening met uw persoonlijke behoeften, woonsituatie en doelen bij het kiezen van een prothesevoet voor u. Deze factoren kunnen de wens zijn om deel te nemen aan sportactiviteiten of de mogelijkheid om uw teennagels te lakken. Deze zijn van groot belang omdat uw prothesevoet moet aanvoelen als een verlengstuk van uzelf.


FAQGerelateerde onderwerpen