Aanmeten van de prothese

Na een amputatie start de zoektocht naar de meest geschikte prothese. Iedere prothesedrager stelt andere eisen aan zijn prothese en de keuze is afhankelijk van verschillende factoren.

Factoren die de keuze van een prothese beïnvloeden zijn de lichamelijke conditie en gezondheid, het amputatieniveau, de eisen die aan de prothese worden gesteld en de omgeving van de patiënt. Een orthopedisch instrumentmaker zal u bij al deze aspecten adviseren en begeleiden bij de samenstelling van de juiste prothese met bijhorende onderdelen.

Bij de ontwikkeling van prothesen wordt, zoals vaker in de medische technologie, het menselijk lichaam als voorbeeld genomen.


Uw orthopedisch instrumentmaker

Wanneer uw amputatiestomp is genezen en u weer in goede lichamelijke conditie bent, dan kan men starten met het aanmeten van de definitieve prothese. De orthopedisch instrumentmaker overlegt vooraf met u wat voor u belangrijk is en luistert naar uw wensen. Hij of zij beoordeelt ook of de stomp na de amputatie al voldoende genezen is voor een tijdelijke prothese. Indien u dit wenst, kan er bij het aanmeten ook een arts aanwezig zijn.

Na dit eerste onderzoek stelt de orthopedisch instrumentmaker verschillende opties voor en bespreekt deze met u. Hierbij zijn drie punten van belang:

  • De selectie van de onderdelen
  • De prothesekoker
  • Het uitlijnen van de prothese

Het is het beste deze punten vooraf te bespreken zodat het eindresultaat aan uw verwachtingen voldoet en u optimaal kunt revalideren. Wanneer iedereen het eens is met de keuze dan start de orthopedisch instrumentmaker de aanmeetprocedure en selecteert hij de protheseonderdelen aan de hand van uw activiteitsniveau. De orthopedisch instrumentmaker vervaardigt de prothese en voorziet deze zo nodig van een cosmetische overtrek.

Het uitlijnen van de prothese

Wanneer de prothesekoker na een aantal keer passen goed zit en de protheseonderdelen zijn uitgekozen, dan monteert de orthopedisch instrumentmaker de prothese volgens welbepaalde richtlijnen. De uitlijning van de prothese is een individueel proces want hierbij spelen uw lengte en uw lichaamshouding motoriek een rol.

Een orthopedisch instrumentmaker lijnt de prothese uit op basis van bestaande richtlijnen en onderzoeksresultaten.

Zodra de prothese klaar is volgt er nog een extra proefpassing. Met behulp van een apparaat, bekend als de L.A.S.A.R. Posture, controleert de orthopedisch instrumentmaker de uitlijning en past hij of zij de prothese precies aan uw eisen aan. Hierna is de prothese klaar en kunt u de nieuwe prothese in gebruik nemen.

.