'Ik loop weer de wereld rond'

Jan - Ervaringsdeskundige prothesevoet

Jan (59) onderging een amputatie aan beide voeten als gevolg van diabetes. Aan zijn rechterzijde werden drie tenen geamputeerd en aan zijn linkerzijde de volledige voorvoet. In de eerste periode na de amputatie liep Jan op orthopedische schoenen. Inmiddels draagt hij sinds een jaar aan beide voeten een siliconen voorvoetprothese.

Wat waren uw verwachtingen na de amputatie?


Ik dacht eerst dat ik nooit meer zou kunnen lopen. Toen kreeg ik te horen dat ik orthopedische schoenen aangemeten zou krijgen. Dankzij deze schoenen kon ik weer lopen, maar dat was niet makkelijk. Voor de stabiliteit moeten deze schoenen namelijk boven je enkels uitkomen. Hierdoor zijn ze hoog en hartstikke zwaar. Het zijn net laarzen, heel onhandig. Bovendien zijn de zolen van mijn orthopedische schoenen plat en hard. Ik kon er dus wel mee lopen, maar ik voelde me net een houten klaas.

Hoe bevielen de orthopedische schoenen verder?


Het duurde een jaar voordat ik er goed mee kon lopen. De schoenen liepen wat uit, waardoor mijn voeten gingen glijden en er blaren ontstonden. Omdat blaren gevaarlijk zijn voor diabetespatiënten ben ik hiervoor meerdere keren naar het ziekenhuis geweest.

Na een tijdje vroeg ik aan een revalidatiearts of ik een soort pantoffels kon krijgen waarmee ik ’s nachts naar het toilet kon gaan. Zij antwoordde: ‘Maar je hebt toch al aangepaste schoenen?’ Ik wist niet wat ik hoorde. Het duurde steeds een kwartier om mijn schoenen aan te trekken. Het was dus echt geen optie om ze ’s nachts snel aan te doen.

Hoe raakte u bekend met het bestaan van siliconen voorvoetprothesen?

Een vriend van mij is orthopedisch instrumentmaker. Hij vertelde me dat ik recht had op een voetprothese. De revalidatiearts bleek echter nog niet bekend te zijn met het bestaan van siliconen voetprothesen. Mijn vriend heeft het daarom verder toegelicht aan de arts. Uiteindelijk kreeg ik van de revalidatiearts te horen: ‘Jullie hebben gelijk, je hebt recht op een partiële voetprothese.’ Ik wist toen nog niet goed wat ik me erbij moest voorstellen. Maar mijn vriend zei: ‘Met die prothesen kun je de hele wereld rond!’

Hoe verliep het proces vervolgens?


Dat ging vrij snel. Het was helemaal niet moeilijk om de prothesen vergoed te krijgen. Na de toestemming van de zorgverzekeraar heb ik een afspraak gemaakt met Susan van Ottobock. Zij heeft twee testprothesen gemaakt waarop ik een tijdje heb gelopen. Dat ging goed. Vervolgens zijn de definitieve prothesen gemaakt.

Jan - Ervaringsdeskundige prothesevoet

Wat was uw eerste reactie toen u de prothesen kreeg?


Het is zo’n groot verschil, dat is niet te beschrijven. Als je een jaar op aangepaste schoenen hebt gelopen, gaat er met prothesen een wereld voor je open. Ik heb gewoon gehuild toen ik de prothesen voor het eerst aandeed. Ik was zó blij, de tranen liepen over mijn wangen. Je ziet niet eens dat ik een prothese heb. Ze hebben nephaartjes en rimpeltjes gemaakt en de kleur van mijn nagels overgenomen.

Hoe is uw leven veranderd door de siliconen voorvoetprothesen?


Ik had na mijn amputatie niet verwacht ik dat ik ooit weer kon lopen. Met de aangepaste schoenen liep ik wel, maar leek het alsof ik dronken was. Ik dacht toen dat ik de rest van mijn leven zo zou lopen… Nu heb ik geen rolstoel of rollator meer nodig. Ik loop gewoon weer goed, je ziet niks meer aan me.

Ik heb twee kleinkinderen van zes en elf jaar en ik wilde ontzettend graag weer met hen gaan zwemmen. Met mijn stompjes ging dit niet, maar met mijn prothesen kan ik naar het zwembad lopen en ook het water in. Ook kon ik met mijn aangepaste schoenen niet voetballen met mijn kleinkinderen. Door die grote schoenen ben je net een houten klaas en val je heel snel. Nu ben ik weer voorzichtig aan het voetballen. Ik ben misschien nog geen Johan Cruijff, maar rustig aan kan ik steeds meer.

Fietsen gaat weer goed en ik kan ook weer sneller wandelen. ’s Avonds gaan mijn vrouw en ik vaak een rondje lopen, lekker in de buurt. Dat ging voorheen niet makkelijk, maar dat gaat nu goed. Ook de Ikea loop ik nu helemaal door. Vroeger moest ik tussendoor wel vijf à zes keer gaan zitten. Ook heb ik geen last meer van blaren en kan ik weer traplopen. Dat lukte niet op mijn orthopedische schoenen. Die kon ik niet goed neerzetten omdat de zolen zo hard zijn.

Als ik nieuwe schoenen nodig heb kan ik weer gewoon naar de winkel. Het passen van schoenen kost wat moeite, want een siliconen voet is harder dan een gewone voet. De voorkant is namelijk opgevuld met harde siliconen en dat is even wennen. En als ik ’s avonds thuis ben trek ik mijn schoenen uit en loop ik op pantoffels of zelfs op mijn sokken. Het enige waarvoor ik moet uitkijken is dat ik niet uitglijd of me te snel omdraai. Dat is misschien een kwestie van wennen.

Wat doet u om de prothesen in goede staat te houden?


Ik loop nu een jaar op de siliconen voetprothesen en kreeg er een boekje bij met uitleg over het onderhoud. Als je wilt blijven lopen, moet je je daar goed aan houden. Ik maak de prothesen daarom elke dag schoon met medische alcohol. Die laat ik intrekken en vervolgens spoel ik de prothesen uit en laat ik ze drogen. En één keer per maand kook ik de prothesen helemaal uit en laat ik ze opdrogen. Ik ben er heel zuinig op!

Pas liep ik in de bouwmarkt. ‘Je loopt als een kievit!’, zei een kennis die me voorheen altijd zag lopen met mijn orthopedische schoenen. En dat is waar: ik loop weer de wereld rond!Onopvallende prothese bij een voorvoetamputatie