Protheseknie Genium

Reclaim your strength.

Voordelen op een rij

Functie voor trappen en hindernissen

De functie voor trappen en en hindernissen in de Genium is absoluut uniek. Deze functie maakt het mogelijk om trap te lopen met één voet per tree (zogenaamd alternerend). Deze mogelijkheid was voorheen ondenkbaar voor prothesen die niet met motoren worden aangedreven. Of het nu gaat om stoepranden, hindernissen in het huishouden of andere struikelblokken in het dagelijks leven: met de Genium kan dit soort problemen op een heel natuurlijke manier het hoofd worden geboden.

Extra standen voor speciale situaties

De meeste situaties in het dagelijks leven kunt u de baas met de basismodus van de Genium. Voor speciale situaties kunnen er maximaal vijf MyModes worden geprogrammeerd. Wilt u graag golfen? Dan stelt uw orthopedisch instrumentmaker de kniebuiging in die u voor uw persoonlijke afslag nodig heeft. Ter plaatse kunt u deze met de Cockpit-app finetunen. Na de afslag stelt u met twee klikken de basismodus weer in en loopt u zoals u dat gewend bent naar de volgende hole. De grote keuze aan MyModes zorgt voor flexibiliteit en onafhankelijkheid – niet alleen tijdens het trainen, maar ook in verschillende situaties op de werkplek. Zo geeft u actief vorm aan uw leven.

Zelfs op hellingen staan

De Genium herkent wanneer hij in rust wordt belast, doordat u blijft stilstaan. Voor u maakt dit een natuurlijke verdeling van uw lichaamsgewicht en een uitgebalanceerde belasting mogelijk – zelfs op een hellende of ongelijke ondergrond. U kunt kiezen uit twee stafuncties. De gewenste functie wordt door uw orthopedisch instrumentmaker geactiveerd.

Voordelen tweezijdig geamputeerden

Bij de verdere ontwikkeling van de Genium hebben we speciale aandacht besteed aan de behoeften van mensen bij wie beide benen zijn geamputeerd. Samen met gebruikers met een tweezijdige amputatie hebben we oplossingen ontwikkeld die zorgen voor meer stabiliteit. Een voorbeeld hiervan is de bewuste stafunctie. U start de functie met opzettelijk stilstaan en eindigt met een duidelijk signaal, zoals de prothese licht op te tillen of te strekken.

Eenvoudig mobiel aansturen

Met de nieuwe Cockpit-app voor Android-apparaten biedt de Genium een eenvoudige mogelijkheid om de protheseknie aan te sturen en functies als de zitfunctie te activeren en te deactiveren. De app geeft daarnaast informatie over onder andere de accustatus van de Genium. U kunt de Genium als alternatief ook aansturen met een afstandsbediening. Deze is als optie verkrijgbaar.

Slimme omgang met energie

De accucapaciteit van de nieuwe Genium is gemiddeld vijf dagen. Om nog meer energie te besparen activeert de protheseknie de zitfunctie wanneer u zit: de Genium schakelt dan om naar een toestand waarin hij vrij zwaait. Dat spaart niet alleen de accu, maar is in deze houding ook aangenaam voor u. Als de functies van de Genium op een bepaald moment niet nodig zijn, zoals bij langdurig zitten of wanneer de prothese is afgedaan, kunt u met de Cockpit-app of afstandsbediening de modus Deep Sleep selecteren. Deze diepeslaapmodus is in veel situaties praktisch én bespaart energie.

Op stil zetten met Mute-modus

Soms is feedback door middel van geluid of trillen van het scharnier niet gewenst – bijvoorbeeld in de bioscoop of het theater, tijdens een lezing of thuis, als de kinderen slapen. Met de Cockpit-app of de afstandsbediening kan bij de Genium de Mute-modus worden geactiveerd. Alleen veiligheidsrelevante meldingen worden weergegeven.

Weerbestendig

De Genium is weerbestendig en is dus beschermd tegen enig contact met water. Een plotselinge regenbui tijdens het lopen bijvoorbeeld, is niet langer een probleem of obstakel voor uw actieve leven.

Functionaliteit

OPG verder ontwikkeld - De unieke methode om natuurlijk te lopen

Genium bootst de natuurlijke bewegingen vrijwel volledig na - of het nu tijdens een wandeling door de stad is of op tempo naar de bushalte lopen. Deze geavanceerde technologie heet het geoptimaliseerd fysiologisch lopen (OPG). Het is uniek en leidt tot een verbazingwekkende vrijheid in het dagelijks leven en daarbuiten. De nieuwe Genium kan bovendien nog intuïtiever worden aangestuurd dankzij de praktische ervaringen van afgelopen jaren. Alles voor één doel: de beste manier van lopen nabootsen die mogelijk is. De natuurlijke, fysiologische manier van lopen dus. Stap voor stap. Voor een actief leven.

(1) Voorbuiging
Net als bij een natuurlijk been, is het scharnier van de Genium al voorgebogen op het moment dat de hiel de grond raakt. Dit wordt elektronisch gestuurd. Hierdoor heeft u minder energie nodig om een nieuwe stap in te zetten, omdat de prothesevoet sneller volledig contact maakt met de grond.

(2) Adaptieve buigcontrole
Wanneer de prothesevoet volledig op de grond staat, wordt de kniebuiging van het kniescharnier op een intelligente manier aangestuurd, afhankelijk van de krachten die op de prothese inspelen. U kunt veilig een helling op- en aflopen, op oneffen terrein lopen, terwijl u minder aandacht hoeft te besteden aan uw prothese. Door de buiging wordt de schok bij het neerzetten van de voet gedempt, waardoor et minder compenserende bewegingen nodig zijn.

(3) Dynamische stabiliteitscontrole
Deze vernieuwende en gepatenteerde methode registreert beweging in iedere situatie. Er worden tegelijkertijd zes verschillende parameters geregistreerd om het ideale moment te bepalen waarop de standfase overgaat in de zwaaifase. Dit betekent voor u een nog grotere veiligheid, onder andere tijdens het achteruit wandelen.

(4) Adaptieve zwaaifasecontrole
De slingerbeweging die de Genium maakt tijdens de zwaaifase is vergelijkbaar met die van een natuurlijk been, met 65° buiging, onafhankelijk van de loopsnelheid. Door de grotere bodemvrijheid vermindert het risico op struikelen en vallen. Zelfs op hellingen is er genoeg ruimte tussen de voet en de grond. Of het nu gaat om korte of lange stappen, om langzaam of snel lopen, er zijn geen grenzen. Het systeem in de knie past zich zelfs aan de dikte en soepelheid van uw schoenzolen en kleding aan.

Prothesetraining

Trainen met elke nieuwe prothese
Een prothese is slechts zo goed als de vaardigheid van de prothesedrager om ermee om te gaan! De Genium is een innovatief kniescharnier dat talrijke functies biedt. Deze functies moeten echter wel stevig worden getraind, zeker in het begin. Enkel op die manier worden alle functies van Genium ten volle benut.

Gait training
Ottobock heeft met de Genium Gait Training een trainingsprogramma ontwikkeld, dat zowel therapeuten, technici als gebruikers gedetailleerd uitlegt hoe zij een efficiënte training kunnen uitvoeren. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van duidelijke video’s. In de oefeningen omvatten onder meer achteruit lopen, trappen aflopen, hellingen nemen, staan, gaan zitten, alternerend trappen oplopen en nog veel meer. Er worden allerlei oefeningen aangeboden die zo zijn uitgekozen, waardoor u al van het begin een gevoel van zekerheid en vertrouwen krijgt in de omgang met Genium.

Ideale protheseonderdelen

Triton

De prothesevoeten van de Triton-productfamilie zijn vooral geschikt voor actieve lopers. Ze bestaan uit een combinatie van flexibele carbonveren. Deze constructie werkt als eenheid en vertoont een bijzonder soepel afwikkelgedrag. Ondanks de beweeglijkheid van de systeemvoeten biedt de Triton familie een hoge mate van stabiliteit bij het lopen en in het bijzonder tijdens het staan. Verder verzekert de speciale constructie van de voet een krachtige overgang naar de zwaaifase en een grote variatie in paslengte. De gedeelde voorvoet corrigeert bovendien bodemoneffenheden en snelle richtingswisselingen. De Triton is uitstekend opgewassen tegen de zware eisen van een actieve levensstijl. Door de dynamische eigenschappen en flexibiliteit ondersteunt de Triton-familie een groot aantal activiteiten, van dagelijks gebruik tot vrijetijdssport.

Triton Vertical Shock

De Triton Vertical Shock heeft een extra schokdemping. Dat komt goed van pas op oneffen bodem (bijvoorbeeld bij het wandelen/lopen op bosgrond). De krachten die tijdens het lopen op de stomp inwerken, worden zo gereduceerd hetgeen de gebruiker merkbaar ontlast.

Veelgestelde vragen

 • Voor wie is de Genium geschikt?

  De Genium is geschikt voor mensen met een bovenbeenamputatie die actief zijn en graag bewegen. De Genium is toegestaan voor een lichaamsgewicht tot 150 kg. Uw instrumentmaker kan u uitgebreid adviseren of de Genium geschikt is voor u.

 • Wie verzorgt passingen met de Genium?

  De Genium wordt uitsluitend aangemeten door gecertificeerde instrumentmakers die hiervoor getraind zijn en ervaring hebben met Genium -passingen.

 • Kan ik de Genium testen?

  Ja, veel gecertificeerde instrumentmakers bieden proefpassingen aan. Spreek hierover met uw instrumentmaker. De proefpassing vindt vindt plaats gedurende een vastgestelde periode (bijvoorbeeld een week) en wordt indien nodig gecontroleerd door Ottobock.

 • Wat is er inbegrepen wanneer ik een Genium krijg aangemeten?

  Bij het aanmeten van de Genium zijn alle componenten inbegrepen, van een passende prothesevoet tot het prothesekniesysteem, inclusief koker, die op uw behoeften wordt afgestemd door uw instrumentmaker. Uiteraard zijn ook het samenstellen en opbouwen van de prothese inbegrepen, net als regelmatige service-inspecties.

 • Hoe lang duurt het om de Genium te leren gebruiken?

  Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Veel gebruikers kunnen al op de eerste dag de trap beklimmen met één voet per trede. Dit kan echter ook enkele dagen of weken duren; het verschilt van persoon tot persoon, aangezien iedereen anders is.

 • Hoe lang gaat de batterij van de Genium mee?

  Het intelligente energiebeheer van de Genium leidt tot een batterijduur van gemiddeld vijf dagen wanneer deze volledig is opgeladen. We raden u echter aan om de protheseknie elke nacht op te laden.

 • Wat gebeurt er als de batterij leeg raakt?

  Trilmeldingen geven een tijdige waarschuwing wanneer het batterijniveau te laag wordt. Zodra de batterij helemaal leeg is of er een probleem is met de energievoorziening, schakelt de Genium automatisch over naar de veiligheidsmodus.

 • Kan ik douchen of zwemmen met de Genium X3?

  Nee, maar Ottobock biedt prothesesystemen die speciaal zijn ontwikkeld voor dit doel, zoals de Aqualine of de Genium X3. De Genium is echter wel weersbestendig en daarmee ideaal voor veel verschillende alledaagse activiteiten.

Downloads

Genium versus CLeg NL

Informatie over het onderscheid tussen Genium en CLeg

Genium en Genium X3

Brochure voor technici


Accessoires


Vergelijkbare producten


De oplossingen op deze website tonen slechts een deel van het assortiment van Ottobock. Welke oplossing het meest geschikt is voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals uw algehele gezondheid en conditie.

Laat u zich altijd door een medisch expert adviseren over de behandelmogelijkheden voor uw situatie.