Varos koker

Voordelen op een rij

Afbeelding toont een prothesedrager die tegen een boom in een park leunt. Hij speelt met zijn kleine hond.

Gevoel van veiligheid en verbeterde stabiliteit

Je kunt in alles rust nadenken over je volgende stap. Met de Varos- koker is dit geen enkel probleem. De koker biedt uitstekende stabiliteit en comfort voor een groter gevoel van veiligheid. Hierdoor kun je je beter concentreren op wat je eigenlijk wilt doen.

Afbeelding toont een prothesedrager tijdens een fysiotherapiesessie. Hij loopt een speciale trainingsroute met een rotsachtig, oneffen oppervlak.

Het onafhankelijk aanpassen van de omtrek

Dankzij het BOA Fit-systeem kan de omtrekgrootte van de koker onafhankelijk op elk gewenst moment eenvoudig worden aangepast. Dit doe je bijvoorbeeld als er schommelingen zijn in het stompvolume of als je een bepaalde activiteit gaat doen. Zo voel je je gelijk een stuk veiliger.

De drager van de prothese zit op een bed met de prothese die hij net heeft verwijderd.

De prothese is gemakkelijk aan en uit te trekken

Dankzij de Varos koker kan de prothese ook zittend gemakkelijk aan- en uit worden getrokken. Dit is bijzonder prettig, vooral voor oudere gebruikers of mensen die weinig ervaring hebben met het gebruik van een prothese na een amputatie.

De afbeelding toont een instumentmaker en een prothesedrager met de Varos-koker. Ze zien er beiden vrolijk en ontspannen uit terwijl ze op een bankje zitten.

Snel je doel bereiken

Grotendeels voorgefabriceerd, eenvoudig aan te passen – een prothese met de Varos koker bespaart kostbare tijd. Het aantal sessies met instrumentmakers, en de duur ervan, voor aanpassingen aan de prothese wordt aanzienlijk verminderd vergeleken met de behandeling met conventionele kokers.

FAQ

 • Is de Varos koker geschikt voor mij?

  Heeft u een bovenbeen amputatie, weegt u niet meer dan 100 kg en heeft u een stomp met een bepaalde vorm (conisch of cilindrisch) en voldoet deze aan specifieke afmetingen? Dan voldoet u aan de uitgangspunten voor behandeling met een Varos koker.

  Een ander belangrijk punt is dat uw stomp geen huidveranderingen of duidelijke littekens mag vertonen bij invaginatie. Bovendien mag uw stomp niet overdreven gevoelig zijn.

  Maar uiteindelijk is uw instrumentmaker de enige die kan bepalen of de Varos koker een geschikte kokeroplossing voor u is.

 • Wat kan ik doen met de Varos koker, en wat is geen optie?

  Het Varos koker is ontworpen voor alledaagse activiteiten.

  Het is niet geschikt voor ongebruikelijke activiteiten. Ongewone activiteiten zijn bijvoorbeeld sporten die continu hoge loopsnelheden vereisen, zoals hardlopen, of extreme sporten zoals klimmen, parachutespringen, paragliden, enz.

 • Wat maakt de Varos liner zo bijzonder?

  De 6Y200 Varos liner is speciaal ontwikkeld voor de Varos koker en heeft een uitstekende grip in de koker. De stoffen bekleding hecht buitengewoon goed op de stoffen plakstrips aan de binnenwand van de koker. Indien nodig kunnen de stoffen plakstrips worden vervangen door sterkere plastic plakstrips. Bovendien heeft de voering een magnetische connector aan de koker aan het distale uiteinde voor een nog betere grip. De liner zorgt voor een hoog draagcomfort.

 • Hoeveel weegt de Varos koker?

  De Varos koker weegt 1.320 g voordat hij wordt ingekort.

 • Hoe houd ik de Varos koker schoon?

  U dient uw koker regelmatig te reinigen met een vochtige doek en milde zeep (bijv.453H10 = 1 Ottobock DermaClean).

  We raden ook aan om indien nodig de binnenkant van de koker te desinfecteren met een kleurloos, commercieel medisch desinfectiemiddel.

 • Hoe trek ik de Varos koker aan?

  U kunt de Varos koker staand of zittend aantrekken.

  Bij het aantrekken van de liner is het belangrijk dat de oriëntatiedraad aan de binnenkant van de liner gecentreerd is aan de voorkant van de stomp. De twee naden van de liner moeten aan de zijkanten van de stomp worden geplaatst.

 • Waarom is een fitting met een Varos koker sneller dan een fitting met een conventionele koker?

  Dit komt door het fabricageproces. Conventionele koker vereisen meer fabricagestappen, zoals het voorbereiden van een gipsmodel en het lamineren van de koker. Als gevolg hiervan hebben fittings met conventionele kokers maximaal zes afspraken nodig, terwijl fittings met de Varos koker er slechts twee nodig hebben. De Varos koker wordt in hoge mate geprefabriceerd. Uw instrumentmaker hoeft de koker alleen maar in te korten zodat hij aansluit bij uw individuele maat van de stomp.