Wat zijn orthesen en braces?

Een orthese beschermt en ondersteunt het bewegingsstelsel.

Orthesen en braces zijn medische hulpmiddelen die bij letsels en aandoeningen van het bewegingsapparaat door de arts worden voorgeschreven om te ondersteunen en de genezing te bevorderen.
Op deze manier zullen mensen die lijden aan een probleem van het bewegingsstelsel meer bewegingsvrijheid en een grotere mate van zelfstandigheid kunnen vergaren. Orthesen kunnen stabiliseren, immobiliseren, ontlasten of de beweging geleiden op een fysiologisch correcte manier. Zo wordt het ontstaan van een verkeerde houding en een verkeerde belasting van het lichaam voorkomen, beperkt of gecorrigeerd.

Bij permanente handicaps kunnen ze weggevallen of verminderde functies compenseren en pijn voorkomen of verzachten.


Orthesen

Orthesen zijn beschikbaar in vele maten en vormen en hebben verschillende functies. Ze kunnen delen van het bewegingsstelsel immobiliseren, mobiliseren, corrigeren en ontlasten, afhankelijk van de aard en de mate van de aandoening.

Een orthese kan ook de beweging op een fysiologisch correcte manier geleiden waardoor pijn en overbelasting van het gewricht en de spieren worden voorkomen. Ook kan een lichamelijke afwijking worden gecorrigeerd.

Gespecialiseerde neuro-orthesen kunnen verloren lichaamsfuncties compenseren (bijvoorbeeld bij gedeeltelijk verlamde ledematen). Verlammingsverschijnselen kunnen ontstaan als gevolg van een neurologische aandoening zoals bijvoorbeeld na een beroerte, MS, polio of ten gevolge van een trauma.

Orthesen worden voorgeschreven door een arts en aangemeten of vervaardigd door een orthopedisch technicus. Ze worden meestal gemaakt van materialen met stevige ondersteunende functionele onderdelen (stangen) en bewegende delen (scharnieren). In de moderne orthopedie maakt men veel gebruik van superlicht composietmateriaal (carbon) en huidvriendelijke materialen.

Functie

De orthesen en braces van Ottobock worden in samenwerking met orthopedisch technici, artsen en therapeuten ontwikkeld, om de door de arts voorgeschreven therapie doeltreffend te ondersteunen. Het uitstekende draagcomfort, de goede pasvorm en de materiaalkeuze zijn van doorslaggevend belang voor functionaliteit.

Ontwerp

Natuurlijk staat de functionaliteit van orthesen en braces op de eerste plaats. Het is echter ook bewezen dat een mooie vormgeving mensen er meer toe aanzet om de voorgeschreven orthese of brace langere tijd te dragen. Door ontwerpers te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten zijn de Ottobock-braces mooi, goed passend en prettig om te dragen. Diverse Ottobock braces zijn bekroond met prestigieuze ontwerpprijzen.

Braces

De belangrijkste medische werking van braces is de ondersteuning van gewrichten en de geleiding van de beweging. In de braces zijn vaak pelotten verwerkt die pijnlijke drukplekken voorkomen. Ook zijn ze aanpasbaar zodat ze na bijvoorbeeld een acuut stadium, waarbij het gewricht gezwollen is wat wijder kunnen worden gemaakt en wanneer de zwelling verdwenen is weer worden aangespannen om beter te ondersteunen. Braces worden meestal voorgeschreven door een arts.

Bandages zijn ondersteunende revalidatiehulpmiddelen gemaakt van elastisch materiaal en versterkt met baleinen of banden. Zij dienen voor relatief milde ondersteuning en compressie in acute en chronische situaties, zoals bij sportblessures of reumatische aandoeningen.

Functie

De braces en bandages van Ottobock worden in samenwerking met orthopedisch technici, artsen en therapeuten ontwikkeld, om de door de arts voorgeschreven therapie doeltreffend te ondersteunen. Het uitstekende draagcomfort, de goede pasvorm en de materiaalkeuze zijn van doorslaggevend belang voor functionaliteit.

Ontwerp

Natuurlijk staat de functionaliteit van de braces en bandages op de eerste plaats. Het is echter ook bewezen dat een mooie vormgeving mensen er meer toe aanzet om de voorgeschreven orthese of brace langere tijd te dragen. Door ontwerpers te betrekken bij de ontwikkeling van nieuwe producten zijn de Ottobock-braces mooi, goed passend en prettig om te dragen.