MyGait-oppervlaktestimulator

Elektrostimulatie bij zwakke voetheffers

Vlotter lopen

De MyGait is een externe elektrostimulator die de zenuw van het onderbeen stimuleert zodat de voorvoet wordt opgetild bij het lopen.

In een handige manchet, die net onder de knie om het onderbeen wordt aangebracht, zitten de elektrodes die de onderbeenzenuw op het juiste moment activeren. De MyGait kan met één hand worden aangebracht. Dit is vooral nuttig als één zijde van het lichaam verlamd is.

Een hielschakelaar bepaalt het moment dat de voet moet worden opgetild. Een speciale sok houdt de hielschakelaar op zijn plaats.

Het lopen wordt zo veel gemakkelijker. De gebruiker hoeft zich niet meer zo sterk te concentreren op het lopen en krijgt meer ruimte om de omgeving waar te nemen.

De oppervlaktestimulator valt niet op onder kleding. Het is mogelijk om de MyGait vroeg in het revalidatieproces in te zetten.

Stimulator

De stimulator zit in een manchet die om het onderbeen wordt gedragen. Deze kan met één hand worden vastgemaakt. In de manchet zitten elektrodes die elektrische impulsen naar de peroneuszenuw sturen. Hiermee wordden de spieren geactiveerd die zorgen dat de voet wordt opgetild.

Hielschakelaar

De hielschakelaar wordt in een speciale sok gedragen. Deze omvat enkel het achterste gedeelte van de voet (enkel en hiel). U kunt bijna blootsvoets lopen. De hielschakelaar herkent wanneer u de grond met de hiel raakt en in welke fase van de loopcyclus u zich bevindt. Via een draadloze verbinding wordt de stimulator geïnformeerd, waardoor de voet op het juiste moment wordt opgetild.


Voordelen op een rij

Weer vooruit kunnen kijken

Met de MyGait worden natuurlijke bewegingspatronen voor de gebruiker heel wat gemakkelijker. Men kan sneller lopen en grotere afstanden afleggen. Het is bewezen dat functionele elektrostimulatie (FES) de veiligheid bij het lopen verbetert. Patiënten vertellen ook dat ze op een trap of een oneffen ondergrond kunnen lopen. Maar het belangrijkste is dat veel gebruikers zich niet meer zo sterk hoeven te concentreren bij het lopen. De voet wordt op het juiste moment geheven, zodat men niet bang hoeft te zijn om te struikelen. Zo is er weer ruimte om de omgeving waar te nemen en nieuwe indrukken op te doen.

Snel inzetbaar

De MyGait kan gemakkelijk worden aangebracht, zelfs met één hand. Een medisch specialist of orthopedisch technicus zal u uitleggen hoe de oppervlaktestimulator op de juiste plaats op het onderbeen moet worden aanbracht. De hielschakelaar wordt met een speciale sok onder de hiel bevestigd. De communicatie tussen de manchet en de hielschakelaar is volledig draadloos.

Vanaf de vroege revalidatiefase

De oppervlaktestimulator is gemakkelijk uit te proberen met behulp van een therapeut, dokter of orthopedisch technicus. Zo kunt u snel vaststellen of functionele elektrostimulatie (FES) de ideale oplossing is voor u. De MyGait is geschikt voor loopoefeningen, vooral tijdens de vroege revalidatie. De MyGait traint ook de onderbeenspieren – en sterke spieren maken lopen nog gemakkelijker.

Individueel regelbaar

Naast de voetheffers kunnen ook andere spiergroepen, bv. op de dij, worden gestimuleerd met de MyGait. Zo kan de loopbeweging extra worden ondersteund, bijvoorbeeld door de knie te strekken of de heup te buigen. Met het zogenaamde instelapparaat kan een orthopedisch technicus of therapeut de exacte bewegingen beïnvloeden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt om de intensiteit en de duur van de stimulatie te bepalen.

Werking

Zo wordt de voet geheven

De hielschakelaar en de stimulator zijn de belangrijke onderdelen van de MyGait. Ze werken samen om de voet te heffen.

1. De sensor in de hielschakelaar wordt geactiveerd wanneer de hiel wordt opgetild.

2. De hielschakelaar stuurt een draadloos signaal naar de stimulator.

3. De stimulator stuurt via elektroden elektrische signalen naar de zenuw.

4. De voet wordt geheven.

Vier technische stappen om één stap te zetten – alles gaat zo snel dat u het bijna niet merkt. Het signaal om de voet te heffen komt niet meer van het centraal zenuwstelsel (CZS), maar van de MyGait-oppervlaktestimulator.

De specialist aan het woord

Een fysiotherapeute en trainer voor neurostimulatie aan de Ottobock Academy in Wenen vertelt:

"Het is altijd fascinerend om naar de patiënt te kijken en te observeren hoe hij of zij loopt met de MyGait. Het voordeel van de MyGait is onder andere dat er geen draden zijn die de gebruiker kunnen hinderen, en dat de patiënt op een trap of een oneffen ondergrond kan lopen. Het been kan ook in de standfase worden bewogen; de enkel wordt niet beperkt."

Indicaties

Indicaties

Het stimulatiesysteem maakt de dorsaalflexie (naar boven bewegen van de voet) vanuit de enkel mogelijk bij patiënten met een dropvoet. Deze dropvoet (zwakke of verlamde voetheffers) is het gevolg van een ziekte of letsel van de centrale motorische neuronen (bijvoorbeeld door een beroerte, hersentrauma, multiple sclerose, centrale verlamming of gedeeltelijke dwarslaesie). Tijdens de zwaaifase zorgt elektrostimulatie voor de dorsaalflexie van de getroffen voet, waardoor het looppatroon van de patiënt verbetert. Het stimulatiesysteem kan inactiviteitsatrofie (verdwijnen van spiermassa door niet gebruiken van de spieren) voorkomen of vertragen, het bewegingsbereik van de gewrichten in stand houden of verbeteren en de lokale bloedcirculatie bevorderen.Vergelijkbare producten