Kruisbandletsel

De (voorste en achterste) kruisbanden houden samen met de collaterale kruisbanden het kniegewricht bij elkaar. Zij zorgen dat het onderbeen niet overstrekt, begeleiden het gewricht tijdens bewegingen en bieden de benodigde stabiliteit.

In Nederland worden jaarlijks zo'n 8500 voorste kruisbandoperaties uitgevoerd. Vooral voetballers en skiërs behoren tot de risicogroep. De voorste kruisbanden scheuren tien keer zo vaak als de achterste kruisbanden en in de afgelopen decennia is het aantal kruisbandblessures duidelijk toegenomen.


Oorzaken

Het kniegewricht is door zijn complexe structuur vatbaar voor blessures. Het is het zwaarst belaste gewricht in ons lichaam en draagt bijna ons hele lichaamsgewicht. De binnenste en buitenste banden zorgen, samen met de voorste en achterste kruisbanden, voor de stabiliteit en beweeglijkheid van de knie. Er zijn twee kraakbeenschijven, de meniscussen, die als schokbrekers fungeren. Bij het sporten wordt de voorste kruisband vaak gescheurd door het overstrekken van de knie of doordat er met gestrekt onderbeen te ver wordt gedraaid. Een gescheurde achterste kruisband ontstaat vaak doordat de voorzijde van de knie hard tegen het onderbeen is aangeklapt of bij het onbedoeld overstrekken van de knie.

Symptomen

Bij een gescheurde kruisband zal de getroffen knie sterk opgezet en pijnlijk zijn en kan deze niet volledig worden gestrekt of gebogen. Zijn de acute klachten wat afgenomen, dan kan de knie enigszins instabiel blijven. Dit betekent dat de knie tijdens bepaalde bewegingen kan doorknikken.

Dit kan bij alledaagse bewegingen zijn zoals traplopen, maar soms is het beperkt tot situaties waarin een flinke sportieve inspanning wordt geleverd. Op termijn kan een instabiele knieschade de meniscussen en het kraakbeen aantasten en zelfs tot vroegtijdige gewrichtsslijtage leiden.

Diagnose

De arts kan de diagnose gescheurde kruisband extern vaststellen aan de hand van de gemelde knieklachten. Via verschillende belastingtests kan worden aangetoond of (en dat is typisch voor een kruisbandscheuring) er sprake is van een onzekere tred, de knie doorknikt en instabiel is. Via de zogenaamde schuifladetest (pictogram lade) kan worden vastgesteld waar de kruisbandscheur zit: kan het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen naar achteren worden geschoven (= pictogram lade achter), dan is de achterste kruisband gewoonlijk gescheurd; kan het scheenbeen duidelijk naar voren worden verschoven (pictogram lade voor), dan kan de voorste kruisband gescheurd zijn.

Er worden gewoonlijk alleen röntgenfoto's van de knie gemaakt om botbreuken uit te sluiten. Het is niet mogelijk om hiermee de kruisbandscheuring in beeld te brengen. Daarvoor is een CT-scan de geschikte methode. Tijdens het onderzoek kan de arts vaststellen of er nog ander letsel is.

Behandeling

Gescheurde kruisbanden worden gewoonlijk operatief vervangen. Tijdens deze procedure wordt de beschadigde kruisband vervangen door een stukje pees uit het eigen lichaam, bijvoorbeeld de hamstringpees. Omdat het vervangende materiaal ongeveer 10 tot 12 weken nodig heeft om aan te groeien, is het raadzaam na de operatie stabiliserende orthesen te dragen. Ottobock heeft hiervoor een uitgebreid aanbod aan hoogwaardige producten.

Bij een gescheurde kruisband is het niet altijd nodig om operatief in te grijpen. Dit zal afhangen van de leeftijd van de patiënt, hoe actief hij of zij is, de wens om te kunnen sporten en zijn of haar motivatie en dagelijkse bezigheden. Het is ook mogelijk de dijspieren zodanig te trainen dat zij tijdens een normaal bewegingspatroon voldoende stevigheid bieden. Hierbij moet wel in overweging worden genomen dat er na het scheuren van een kruisband vroegtijdige slijtage van het kraakbeen (osteoartrose) kan optreden. Sporters op alle niveaus lopen daarbij ook het risico op vervolgblessures, die op hun beurt weer schade aan het kraakbeen of de meniscus kunnen veroorzaken.


Of een product geschikt is voor uw klachten, is afhankelijk van een groot aantal factoren. Vraag raad bij uw arts, therapeut of orthopedist bij de keuze van het juiste hulpmiddel voor u.


Bijbehorende producten