Patella Pro

Verlicht kniepijn

Kom weer in beweging

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een aandoening met als voornaamste klacht pijn in de knie en een scala aan niet specifieke klachten. Het pijnsyndroom dat vroeger vaak werd aangeduid als 'groeipijn' wordt nu beter begrepen.

Het syndroom komt vaak voor bij jonge vrouwen, meestal zonder duidelijk aanwijsbare reden. Nader onderzoek geeft vaak aan dat om verschillende mechanische redenen de knieschijf niet goed spoort in de juiste bewegingsbaan, wat zeer pijnlijk is.

De Patella Pro geleidt de knieschijf tijdens het buigen en strekken van het been. Het speciale mechanisme van de orthese zorgt ervoor dat precies de juiste mate van ondersteuning wordt geboden, zonder druk op de patella.

Quick-release sluiting

Om de brace aan en uit te trekken hoeft u enkel de sluiting in de gaten te leiden en klik vast. Er zijn drie breedtes beschikbaar die door uw instrumentmaker of arts voor u worden gekozen.

Patella -opening

Door de patella-opening wordt er geen druk uitgeoefend op de gevoelige knieschijf.

Klittenband en ski-sluiting

De arts of orthopedisch technoloog kan de brace individueel instellen met de praktische klittenbandsluitingen en skisluitingen.

Materiaal met vector-grip effect

Het ademende materiaal is ruwer of gladder in verschillende regio's aan de binnenzijde. Zo glijdt de brace niet weg, noch naar boven en beneden noch zijwaarts.

Dynamisch uitlijning

De dynamische uitlijntechnologie zorgt ervoor dat de patella correct wordt geleid tijdens het buigen en strekken, zonder verhoogde druk bij meer uitgesproken kniebuiging.

Aantrekhulp

Met de handige lussen van de aantrekhulp kan de brace gemakkelijk over de knie worden getrokken.


Voordelen op een rij

Vermindert de pijn

Bij het wandelen, traplopen, gaan zitten, staan of langdurig stilzitten kan de Patella Pro de pijn verzachten. Zo helpt de brace bij het doorbreken van de vicieuze cirkel van pijn en het vermijden van beweging.

Actief zijn

Bij recreatief sporten, zoals wandelen en fietsen geleidt de dynamische centrering van de brace de beweging van de knieschijf bij het buigen en strekken. De knieschijf beweegt volgens de juiste baan.

Discreet onder uw kleding

Wanneer u de orthese elke dag moet dragen is een onopvallend ontwerp erg prettig. De Patella Pro weegt zeer weinig en kan dankzij het slanke ontwerp discreet onder kleding worden gedragen.

Praktisch in het dagelijks leven

De handige klittenbandsluitingen zorgen ervoor dat u de orthese makkelijk en snel kunt aan- en uittrekken. Het ademende materiaal is comfortabel om te dragen. De nauw aansluitende pasvorm en het materiaal zorgt dat de brace niet wegglijdt of afzakt tijdens het bewegen.

Op maat gemaakt

Het is belangrijk dat een brace goed past en geen onaangename of pijnlijke drukpunten veroorzaakt. De Patella Pro is uitgerust met klittenband- en ratelsluitingen waarmee de arts of technicus de brace perfect op maat kan aanpassen.

Designprijs

De Patella Pro onderscheidt zich van andere braces en won drie prijzen. De laatste prijs was de Duitse gouden ontwerpprijs. "De creatieve kwaliteit maakt de Patella Pro bijna tot een lifestyle product. Het ontwerp is prachtig en de functionaliteit is optimaal", aldus het jurybesluit.

Klinisch beeld en functionaliteit

Voorste kniepijn

Het patellofemoraal pijnsyndroom is een van de voornaamste redenen voor een bezoek aan de orthopedist. Overbelasting van het patellofemorale gewricht wordt vaak gezien als de oorzaak van de aandoening. De oorzaak van het patellofemoraal pijnsyndroom is vaak het niet goed sporen van de knieschijf, die daardoor te ver naar opzij beweegt.

Wanneer de pijn lang aanhoudt, ontstaat er een vicieuze cirkel van pijn, een compenserende houding en het vermijden van beweging. De knieschijf kan ontwrichten, vooral het buigen en strekken van de knie in een hoek van 10º tot 30°, door het anatomische mechanisme. Bij buiging en strekking in een grotere hoek wordt de knieschijf op zijn plaats gehouden door de vorm van het dijbeen.

Dynamische centrering met de Patella Pro

De Patella Pro centreert de knieschijf en houdt deze in de juiste baan. 'Dynamisch' wil zeggen dat de brace de knieschijf in het begin van de buiging en strekking (tussen 10º en 30º) geleidt, terwijl er buiten deze bewegingsuitslag steeds minder druk hoeft te worden uitgeoefend. In dit stadium zal de knieschijf (patella) immers door de uitsparing aan het uiteinde van het dijbeen glijden en zo de juiste baan volgen. De Patella Pro geeft alleen op het juiste moment voldoende begeleiding. Door de unieke functionaliteit is de Patella Pro toonaangevend in de behandeling van het patellofemoraal pijnsyndroom.

De brace is het resultaat van jarenlang onderzoek en ontwikkeling in samenwerking met medisch specialisten.

Bewezen doeltreffendheid

Wetenschappers uit verschillende gebieden hebben de effecten van de Patella Pro getest aan de hand van praktische proeven en biomechanische laboratoriumproeven, waaruit bleek dat de brace positieve invloed uitoefent op de geleiding van de knieschijf.

Patella Move-oefenprogramma

Pijn aan de voorzijde van de knie kan verschillende oorzaken hebben en leidt vaak tot veranderde spiercoördinatie. Veilige geleiding van de knieschijf kan pijnvrij bewegen mogelijk maken. De Patella Pro neemt deze taak op zich.

Om de Patella Pro zo effectief mogelijk te gebruiken en om de revalidatie te ondersteunen, ontwikkelde Ottobock het speciale Patella Move-oefenprogramma. Het programma versterkt uw spieren en leert hoe u uw spieren correct kunt coördineren.

U kunt de oefeningen gemakkelijk thuis doen. Het is echter belangrijk om eerst met uw arts of fysiotherapeut te bespreken of de oefeningen voor u geschikt zijn en om ervoor te zorgen dat u de oefeningen correct uitvoert.

De oefeningen van het Patella Move-programma zijn verdeeld in vier categorieën:

Pijnvermindering
U begint met oefeningen om de pijn te verminderen en uw knie mobieler te maken. De oefeningen verlichten daarnaast de knieontsteking, zodat de zwelling afneemt.

Activering
Met dit trainingsprogramma oefent u uw dijspieren. Dat is nodig om pijnvrij te kunnen bewegen, ook uw knie.

Evenwicht en coördinatie
Oefeningen voor goede spiercoördinatie en evenwichtsoefeningen dragen ook bij tot een succesvolle revalidatie op de lange termijn.

Versteviging
Deze oefeningen zijn gericht op spierontwikkeling en spiercoördinatie. Voorste kniepijn wordt onder meer veroorzaakt door verzwakte spieren en een verstoorde spiercoördinatie. Deze oefeningen zijn gericht op de onderliggende oorzaak van uw klachten.

U vindt meer informatie over het Patella Move-programma op de downloadpagina.

Indicaties

  • Patellofemoraal pijnsyndroom
  • Chondropathia patellae
  • Chondromalacia patellae
  • Artrose achter de knieschijf
  • Verkeerde patellofemorale geleiding
  • Na ontwrichting of zenuwblokkade van de knieschijf
  • Na een kniepeesblessure
  • Voorste kniepijn na een knieoperatie (bijvoorbeeld na een volledige knievervanging of een laterale release-operatie)

Downloads

Productinformatie Patella Pro

Algemene informatie en technische gegevens



Vergelijkbare producten