Tübingen buig-spreidorthese

Voor een goede rijping van de heupen


Voordelen op een rij

Bewegingsvrijheid voor uw kind

Uiteraard wilt u dat uw kind normaal kan bewegen. Uw kind moet zijn of haar lichaam leren kennen en de wereld kunnen ontdekken. De Tübingen buig-spreidorthese beperkt het kind niet in zijn/haar bewegingsvrijheid. De gewone motoriek, zoals bijvoorbeeld omdraaien en oprichten, ontwikkelt zich niet trager dan bij andere kinderen.

Natuurlijke lichaamshouding

De natuur is de beste gids voor de behandeling van heupdysplasie. Een houding met gespreide en gebogen benen, zoals de Tübingen orthese geeft, is een natuurlijke lichaamshouding die baby’s ook hebben in de baarmoeder. Deze houding is dan ook ideaal voor de rijping van de heupen van uw baby.

Makkelijk te gebruiken

Uw arts (of de orthopedisch instrumentmaker) stelt de Tübingen buig-spreidorthese in en legt precies uit hoe u ermee moet omgaan. U krijgt het aanbrengen en afnemen van de spalk snel onder de knie, omdat u immers alleen maar klittenband en de witte sluitingen hoeft te gebruiken.

Snelle gewenning

Veel ouders zijn bezorgd dat hun kind zich niet prettig zal voelen met de orthese. U zult echter zien dat uw kind heel snel aan de orthese went. Na een korte periode van gewenning merkt het niet eens meer dat het een orthese draagt. De orthese is comfortabel dankzij de zachte kussentjes en het wollige klittenband. Wanneer uw baby zich langere tijd verzet tegen de orthese, dan moet de arts de situatie natuurlijk opnieuw beoordelen.

Veilige behandeling

De Tübingen buig-spreidorthese wordt al 25 jaar gebruikt. Tot op heden zijn meer dan 250.000 baby's met succes behandeld en zijn doeltreffendheid is dan ook ruimschoots bewezen.

Geschikt voor dagelijks gebruik

Slapen, een autoritje maken in de Maxi Cosi of het kinderzitje, liggen in het babyzitje of meedoen aan babyzwemmen; tijdens al deze activiteiten kan uw kind de orthese zonder problemen dragen. De orthese is zo ontworpen dat deze niet hoeft te worden uitgetrokken.

Klinisch beeld en behandeling

De diagnose van heupdysplasie

Aangeboren heupdysplasie is de term die wordt gebruikt voor onvolkomen ontwikkeling van het heupgewricht. De heupkom is niet volledig ontwikkeld of is te oppervlakkig, waardoor de heupkop onvoldoende ondersteund wordt. De kop kan gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden. Er kan permanente schade ontstaan wanneer de heup niet volledig volgroeid is.

Heupdysplasie kan worden veroorzaakt door ruimtegebrek in de baarmoeder, een tekort aan vruchtwater of een stuitligging.

Na de diagnose dient zo snel mogelijk met de therapie te worden gestart. Tijdens de eerste weken na de geboorte kan de meeste invloed worden uitgeoefend op de anatomische ontwikkeling van de heup. Om die reden worden de heupgewrichten regelmatig onderzocht tijdens de gebruikelijke consultaties. Hiervoor bestaan eenvoudige tests. Bij vermoeden van heupproblemen kan in de eerste vijf maanden aan de hand van een echo de heupontwikkeling worden vastgesteld.

Aangeboren heupdysplasie komt overal ter wereld voor. Naar schatting 4 à 5 % van de pasgeborenen lijdt eraan. Bij meisjes komt het vijf tot zeven keer zo vaak voor als bij jongens.

De behandeling

Er wordt een echo van de heupen gemaakt om te controleren in hoeverre de heup ontwikkeld of volgroeid is. Aan de hand daarvan wordt een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van een buig-spreidorthese zoals de Tübingen orthese.

De Tübingen orthese buigt de heupen van uw baby in een hoek van meer dan 90°, waarbij tegelijk de benen worden gespreid in een hoek van 30-45°. De arts bepaalt de duur en het verloop van de behandeling. Afhankelijk van de leeftijd en de mate van volgroeiing moet de orthese 12 tot 16 weken worden gedragen. Om de heupontwikkeling in de gaten te houden en goed te laten verlopen, worden regelmatige controles uitgevoerd (echo om de drie à vier weken). Zo kan de arts bepalen of en wanneer de orthese moet worden bijgesteld. Wanneer de heup van uw kind weer normale waarden bereikt, wordt de dagelijkse gebruiksduur ingekort. Meestal gebeurt dat na zes tot acht weken. Tijdens deze fase hoeft de baby de orthese alleen 's nachts te dragen gedurende een periode van twaalf uur.

De behandeling wordt afgesloten met een controlefoto en een opvolging na een jaar.

Indicatie

Heupdysplasie bij kinderen tot 12 maanden zonder instabiliteit – heuptypen IIa, IIb en IIc (stabiel) volgens Graf.

Downloads

Productinformatie Tübingen heupflexie en -abductie orthese

Algemene informatie en technische gegevens

Productinformatie Tübingen heupflexie- en abductieorthese EN

Algemene informatie en technische gegevens