Hersenverlamming

Cerebrale parese (CP) of hersenverlamming duidt op een groep van neurologische aandoeningen, die de samenwerking tussen de spieren en het centraal zenuwstelsel moeilijk maakt. CP ontstaat als gevolg van een letsel dat optreedt tijdens de ontwikkeling van de hersenen voor, tijdens of na de geboorte. Daardoor is het moeilijk voor het kind om een normale houding te handhaven en normale bewegingen uit te voeren.

Cerebrale parese is dan ook een levenslange aandoening. Deze kinderen hebben problemen met spierspanning, hebben evenwichtsproblemen en/of onwillekeurige bewegingen. De gevolgen kunnen gaan van licht tot ernstig, van een aantasting van een lidmaat tot het hele lichaam. Daarnaast kunnen epilepsie, leerproblemen, gezichts- en gehoorstoornissen en spraakproblemen optreden.

Spastische hybride vormen met over het algemeen verhoogde spierspanning (tonus) komen het meeste voor.


Oorzaken

De oorzaak van cerebrale parese zijn zeer uiteenlopend. Een gebrek aan zuurstof, navelstrencomplicaties, infecties, hersenbloeding en ongelukken kunnen leiden tot cerebrale parese bij kinderen tijdens de zwangerschap, maar ook zeer vaak tijdens de geboorte.

In de meeste gevallen komen meervoudige handicaps voor. CP komt voor bij 3 op 1000 levende geboortes. Premature baby's worden het meest getroffen.

Symptomen

De symptomen bij cerebrale parese kunnen sterk variëren en worden gekenmerkt door individuele verschillen. Spasticiteit komt in 75% van de gevallen voor.

  • Hemiplegie (32%): in dit geval zijn de ledematen aan een zijde van het lichaam aangedaan. De armen zijn meestal erger aangetast dan het benens.
  • Diplegie (40%): de benen zijn erger aangetast dan de armen.
  • Tetraplegie (2%): bij tetraplegie zijn de vier ledematen verlamd. Er is ernstige motorische en mentale achterstand. Slechts zo´n 10% van de gevallen zijn in staat te lopen.
  • Bilaterale hemiplegi: spastische paralyse van de vier ledematen, waarbij de armen meer zijn aangetast dan de benen.
  • Triplegie: spastische paralyse van drie ledematen.

In alle vormen zijn de lange flexoren en met name de adductoren getroffen door verlammingsverschijnselen. Spasticiteit veroorzaakt ook stijfheid van de gewrichten. Een typisch klinisch beeld van de verschillende gewrichten kan als volgt worden beschreven: de heup is gebogen, in een hoekstand en naar binnen geroteerd. Er is neiging tot stijfheid van de elleboog, pols en knie in gebogen stand. De voorarm is gebogen en de duim naar binnen gedraaid. De aenkel en voet zijn in equinus stand (spitsvoet) en de wervelkolom is ook ernstig gebogen.

Diagnose en therapie

CP wordt gediagnosticeerd op basis van klinische bevindingen nadat andere progressieve aandoeningen zoals tumoren of ontstekingen kunnen worden uitgesloten. De behandeling is gericht op multidisciplinaire therapie afgeleid van diverse medische, orthopedische en therapeutische benaderingen. Ottobock heeft een ruim aanbod aan medische hulpmiddelen voor zowel kinderen als volwassenen. Zij helpen bij houdingsondersteuning en positionering, ze verbeteren het evenwicht en stimuleren de mogelijkheid om te lopen (beenorthesen, loophulpen, zit- en stahulpmiddelen en positioneringsmiddelen).


Bekijk onze oplossingen

Ontdek onze oplossingen voor de lichamelijke gevolgen van neurologische aandoeningen.

Ga naar onze producten


De oplossingen op deze website tonen slechts een deel van het assortiment van Ottobock. Welke oplossing het meest geschikt is voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals uw algehele gezondheid en conditie.

Laat u zich altijd door een medisch expert adviseren over de behandelmogelijkheden voor uw situatie.