Beroerte (CVA)

Probleem in de bloedvaten van de hersenen

Bij een beroerte gaat er wat mis in de hersenen. Bij bijna tachtig procent van alle beroertes (ook wel cerebrovasculair accident of CVA genoemd) is er sprake van een verstopping van het bloedvat dat de hersenen van bloed voorziet. De oorzaak hiervan kan onder andere een bloedstolsel zijn, of de ader kan dichtgeslipt zijn. Door de verstopping stroomt er voor kortere of langere tijd niet voldoende bloed naar de hersenen.

Bijna dertien procent van de patiënten krijgt te maken met precies het tegenovergestelde: een bloeding in de hersenen door beschadigde bloedvaten. In beide gevallen krijgen bepaalde delen van de hersenen niet voldoende bloed.


Oorzaken

De twee belangrijkste oorzaken voor een beroerte zijn een gebrek aan bloed en een bloeding.

Bij een gebrek aan bloed krijgen de hersenen gedurende een korte tijd niet voldoende bloed. Dit is de belangrijkste oorzaak van beroertes. De oorzaak is een bloedstolsel of een verkalking, die het bloedvat verstopt.

Een bloeding ontstaat wanneer de hersenader scheurt en er bloed in het hersenweefsel komt. Dit bloed drukt vervolgens op de omliggende hersengebieden.

In beide gevallen wordt de constante bloedtoevoer naar de hersenen onderbroken. De cellen krijgen tijdelijk niet voldoende zuurstof en voedingsstoffen. Het is dan ook erg belangrijk dat patiënten snel behandeld worden, zodat zo min mogelijk hersencellen worden aangetast.

Symptomen en gevolgen

De symptomen van een beroerte kunnen per persoon veel verschillen, ook in ernst. Mogelijke symtomen zijn:

 • Zichtproblemen
 • Beperking van het gezichtsveld
 • Verstoringen van het dieptezicht, dubbel zien
 • Verstoorde spraak en taalbegrip
 • Verlammingen en gevoelloosheid
 • Verstoorde tastzin
 • Afhangende mondhoek
 • Beperkingen in benen of armen (bijvoorbeeld klapvoet of polsverlamming)
 • Schouderpijn
 • Instabiliteit in de knie tijdens het staanInstabiliteit in de romp
 • Duizeligheid en onzeker lopen
 • Verschillende vormen en maten van spasticiteit

De meest voorkomende beperkingen in de mobiliteit van patiënten met een beroerte zijn beperkingen in de schouder, hand, knie en voet. Vaak is één zijde van het lichaam volledig of gedeeltelijk verlamd.

Revalidatie

Zelfs bij snel ingrijpen houdt tweederde van de patiënten beperkingen over aan een beroerte. Het goede nieuws is dat ons brein het vermogen heeft om zich te vernieuwen. Licht beschadigde hersencellen kunnen gedeeltelijk worden hersteld; in het beste geval zelfs volledig. Gerichte training maakt het ook mogelijk dat andere - gezonde - zenuwcellen de functie van beschadigde cellen overnemen.

Samen met een goed revalidatieteam kunt u dus veel vooruitgang boeken. Zeventig procent van alle patiënten die een beroerte overleefden, kon na drie maanden relatief zelfstandig leven. Elke stap voorwaarts is uw persoonlijke succes!

In de afgelopen jaren is er veel vooruitgang geboekt in de acute zorg na een beroerte. Ottobock richt zich specifiek op de revalidatieperiode na deze acute zorgfase. We bieden een breed aanbod voor de lichamelijke gevolgen van een beroerte: van rolstoelen voor het eerste deel van de revalidatiefase en braces voor het stabiliseren van de schouder tot orthesen bij problemen met het heffen van de voet (klapvoet/drop foot).


Bijbehorende producten


De oplossingen op deze website tonen slechts een deel van het assortiment van Ottobock. Welke oplossing het meest geschikt is voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals uw algehele gezondheid en conditie.

Laat u zich altijd door een medisch expert adviseren over de behandelmogelijkheden voor uw situatie.