Neuro

Lichamelijke gevolgen van neurologische aandoeningen

Welkom op onze themapagina's over neurologische aandoeningen. Neurologische aandoeningen zijn aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel, dus aan de hersenen en/of het ruggenmerg. De gevolgen van deze aandoeningen kunnen heel ingrijpend zijn. Ze kunnen zowel psychisch, sociaal en lichamelijk van aard zijn.

Lichamelijke gevolgen


Bij Ottobock richten we ons volledig op de lichamelijke gevolgen van neurologische aandoeningen. Dagelijks ervaren we dat deze lichamelijke gevolgen vaak een enorme impact hebben op het leven van mensen met een neurologische aandoening. Gelukkig bestaat er voor veel mensen een passende oplossing die zorgt voor meer mobiliteit, meer onafhankelijkheid en meer vrijheid. Met andere woorden: een oplossing die zorgt voor een hogere kwaliteit van leven.

Op deze themapagina’s vertellen we u graag meer over mogelijke oplossingen voor de lichamelijke gevolgen van beroerte, multiple sclerose (MS), cerebrale parese (CP), polio/postpolio en verlamming (paralyse).

Ervaringsverhalen

Ervaringsdeskundige Jan

Ervaringsdeskundige Jan

Jan (69) krijgt in 2014 een beroerte waarbij hij halfzijdig verlamd raakt. Tijdens een intensieve revalidatieperiode leert hij opnieuw lopen. Wel houdt Jan aan zijn beroerte een klapvoet (dropvoet) en een overstrekking (hyperextensie) in zijn linkerbeen over, waardoor lopen moeizaam gaat. Jan besluit zelf op zoek te gaan naar de optimale oplossing.

Lees het interview

Ervaringsdeskundige Sarah

Ervaringsdeskundige Sarah

Sarah (30) krijgt in december 2016 een hersenbloeding. Dit verandert haar leven. Sarah kan haar linkerarm niet meer goed gebruiken en heeft moeite om haar linkervoet op te heffen. Tijdens haar revalidatie wordt Sarah getroffen door een tweede hersenbloeding. Dit leidt opnieuw tot hersenschade. Maar ondanks deze grote tegenslagen blijft Sarah positief. Ze omarmt de persoon die ze door de hersenbloedingen is geworden en vecht ervoor om alles weer te kunnen doen. Sarah deelt haar indrukwekkende verhaal.

Lees het interview


Neurologische aandoeningen

Beroerte (CVA)

Bij een beroerte gaat er wat mis in de hersenen. Bij bijna tachtig procent van alle beroertes (ook wel cerebrovasculair accident of CVA genoemd) is er sprake van een verstopping van het bloedvat dat de hersenen van bloed voorziet.

Lees meer

Multiple sclerose (MS)

Bij multiple sclerose is de isolatielaag van de zenuwen onherstelbaar beschadigd door een afweerreactie van het immuunsysteem. Hierdoor worden de berichten van het centrale zenuwstelsel vertraagd of helemaal niet meer doorgegeven.

Lees meer

Hersenverlamming

Cerebrale parese (CP) of hersenverlamming duidt op een groep van neurologische aandoeningen, die de samenwerking tussen de spieren en het centraal zenuwstelsel moeilijk maakt.

Lees meer

Polio / Postpolio

Polio is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het poliovirus. Het poliovirus valt met name het centrale zenuwstelsel aan (hersenen en/of ruggenmerg). In 0,1% van de gevallen is er ook sprake van verlammingsverschijnselen.

Lees meer

De oplossingen op deze website tonen slechts een deel van het assortiment van Ottobock. Welke oplossing het meest geschikt is voor uw situatie hangt af van verschillende factoren, zoals uw algehele gezondheid en conditie.

Laat u zich altijd door een medisch expert adviseren over de behandelmogelijkheden voor uw situatie.