Heeft u een bovenbeenamputatie ondergaan en woont u in België? Wellicht komt u dan in aanmerking voor terugbetaling van een zogenaamde MCK – een computergestuurde protheseknie. Vanaf februari 2021 bestaat in België namelijk de mogelijkheid tot terugbetaling van een MCK door het RIZIV. Dat houdt in dat uw prothesist voor u een aanvraag kan doen om een MCK vergoed te krijgen.

Dat is geweldig nieuws, want een MCK helpt mensen met een beenamputatie om comfortabeler en veiliger te stappen. Hierdoor vraagt stappen ook minder energie. En dat zorgt er weer voor dat u energie overhoudt voor de dingen die er voor u écht toe doen.

Wij vertellen u graag meer over MCK’s en wat ze voor u kunnen betekenen.

‘Terug staan en een paar stappen zetten, dat is een ongelooflijk gevoel’

- Etienne Hauttekeete
Etienne over het verschil in prothesen en de Kenevo
Christa in haar dagelijks leven met de Kenevo

'Ik ben nog nooit gevallen met deze veilige knie. Daarnaast ben ik ook weer onafhankelijk!'

- Christa

'Het lopen hier, dat gaat heel makkelijk'

- Meneer Monna
Meneer Monna en meneer Wentink hebben allebei een knieprothese. Meneer Wentink heeft een mechanische knieprothese en meneer Monna heeft sinds tien weken een computergestuurde knieprothese. De verschillen tussen deze prothesen blijkt echter enorm te zijn. .
 • Wat is een MCK?

  In grote lijnen zijn er twee soorten protheseknieën: mechanische protheseknieën en computergestuurde protheseknieën, ook wel MCK’s genoemd.

  Mechanische protheseknieën gebruiken een eenvoudig scharnier om het kniegewricht te vervangen. U beweegt de knie met uw eigen lichaamskracht.

  Bij een MCK beweegt de knie met behulp van sensoren. Er zit een computer in die ervoor zorgt dat het been op de juiste manier met u meebeweegt. Hier hoeft u tijdens het stappen niet over na te denken. De MCK doet dit voor u.

 • Welke voordelen heeft een MCK?

  Een MCK heeft veel voordelen ten opzichte van een mechanische protheseknie. Allereerst kost stappen met een MCK een stuk minder energie. U houdt meer energie over voor andere activiteiten.

  Ook zijn MCK’s speciaal ontworpen om extra balans en veiligheid te bieden bij het stappen. Hierdoor ontwikkelt u met de MCK een natuurlijker wandelpatroon. De rest van uw lichaam wordt minder belast. U krijgt zo minder snel last van klachten aan bijvoorbeeld uw rug of gezonde been.

  Bovendien heeft u met een MCK van Ottobock minder risico om te vallen. Uw MCK merkt op wanneer u struikelt en verhoogt automatisch de weerstand van de knie. Hierdoor heeft u tijd om zich te herstellen.

  Alle voordelen samen zorgen voor een groot gevoel van veiligheid en onafhankelijkheid. U heeft minder hulp van anderen nodig. Een heerlijk gevoel van zelfstandigheid!

 • Is een MCK een geschikte oplossing voor mij?

  Een MCK biedt veiligheid, stabiliteit en een kleiner risico om te vallen. Hierdoor hebben dan ook veel mensen baat bij een MCK. Bovendien zijn er verschillende MCK’s beschikbaar, voor verschillende leefstijlen. De kans is dus groot dat er een MCK is die bij u past.

  Toch is het mogelijk dat een MCK niet de juiste oplossing is voor u. Zo is per MCK een maximum lichaamsgewicht vastgesteld. Wanneer uw lichaamsgewicht hoger is dan dit maximum kan de MCK niet voor u worden ingezet.

  Wilt u weten of een MCK de meest geschikte oplossing is voor u? Hieronder leest u meer over de verschillende MCK’s van Ottobock die in aanmerking komen voor terugbetaling. Natuurlijk kan uw prothesist u ook alles vertellen over MCK’s.

  Kenevo

  C-Leg 4

  Genium

  Genium X3

 • Kom ik in aanmerking voor terugbetaling?

  Het RIZIV is verantwoordelijk voor de terugbetaling van MCK’s. Om in aanmerking te komen voor terugbetaling dient u daarom aan deze drie voorwaarden van het RIZIV te voldoen:

  1. U behoort tot een van de doelgroepen van het RIZIV

  Niet iedereen met een bovenbeenamputatie heeft baat bij een MCK. Dit hangt onder andere af van uw leefstijl en dagelijkse activiteiten. Het RIZIV werkt daarom met een indeling van iedereen met een beenamputatie in vijf groepen. Drie van deze vijf groepen komen in aanmerking voor terugbetaling van een MCK.

  Uw zorgverlener bepaalt tot welke groep u behoort, soms met behulp van een onderzoek. Uw arts, prothesist en/of kinesist kan u hier dan ook meer vertellen.

  2. U heeft een van de volgende amputaties ondergaan:

  Amputatie door het kniegewricht (knie-exarticulatie), bovenbeenamputatie, amputatie door het heupgewricht (heupexarticulatie), amputatie door het bekken (hemipelvectomie) of een dubbelzijde amputatie waardoor u één of beide kniegewichten mist.

  3. U voldoet niet aan de uitsluitingcriteria

  In sommige gevallen is een MCK niet mogelijk als oplossing bij een beenamputatie, zoals wanneer er onvoldoende ruimte is onder uw stomp om een protheseknie in te bouwen of wanneer uw lichaamsgewicht de toegelaten grens overschrijdt.

  Om die reden heeft het RIZIV een aantal criteria opgesteld. Als u aan één of meerdere van deze criteria voldoet, komt u helaas niet in aanmerking voor terugbetaling van een MCK door het RIZIV.

  Uw arts, prothesist en/of kinesist kan u meer vertellen over deze criteria.

 • Ik kom in aanmerking voor terugbetaling. Wat nu?

  Voldoet u aan de voorwaarden van het RIZIV? Dan kunt u starten met een verzoek tot terugbetaling. Een goede samenwerking met uw prothesist is hiervoor essentieel. Uw prothesist moet namelijk een terugbetalingsdossier voor u indienen bij het RIZIV. Dit dossier bestaat uit de resultaten van een aantal testen en een medisch voorschrift met motivatie van een arts-specialist.

  Het vullen van het terugbetalingsdossier bestaat uit een aantal stappen. Zo wordt er een nulmeting gedaan met uw huidige protheseknie en gaat u één of meerdere MCK’s testen. Ook wordt door middel van wandeltesten gekeken of u baat heeft bij het gebruik van een MCK.

  De resultaten van alle testen worden verzameld in uw dossier. Hier wordt een motivatie en een medisch voorschrift door een arts-specialist aan toegevoegd. Het RIZIV evalueert vervolgens uw dossier. Als u een positief bericht ontvangt van het RIZIV, kan uw eigen MCK definitief door uw prothesist worden aangemeten.

 • Wie bepaalt welke MCK ik krijg?

  Zoals aangegeven werkt het RIZIV met een indeling in vijf groepen. Iedereen met een beenamputatie wordt dan ook ingedeeld in een van deze groepen. Drie van deze groepen komen in aanmerking voor terugbetaling van een MCK.

  Uw leeftijd en dagelijkse activiteiten bepalen (mede) in welke groep u wordt ingedeeld. Uw zorgverleners bepalen dit, soms met behulp van een onderzoek. De groep waarin u wordt ingedeeld bepaalt voor welke MCK’s u in aanmerking komt. Sommige MCK’s zijn namelijk meer geschikt voor actievere gebruikers, andere MCK’s juist meer voor mensen die minder actief zijn.

  Komt u vanwege uw groep in aanmerking voor één MCK? Dan gaat u samen met uw prothesist een periode deze MCK testen. Wanneer blijkt dat u hier inderdaad baat bij hebt, kan deze MCK worden aangevraagd.

  Het is ook mogelijk dat u in aanmerking komt voor meerdere MCK’s. U kunt er dan samen met uw prothesist voor kiezen om meerdere MCK’s te testen. Het resultaat van deze testen bepaalt dan welke MCK er voor u wordt aangevraagd.

  Enkele MCK-modellen zijn uitsluitend beschikbaar met opleg. Dit houdt in dat deze kan worden aangevraagd, maar dat u zelf dient bij te betalen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met uw prothesist of stel uw vraag aan een medewerker van Ottobock.

Welke MCK's zijn er?

Kenevo

Kenevo

U heeft een grote behoefte aan veiligheid en verwacht naast stabiliteit ook een prothese die u zittend en staand kan ondersteunen. De Kenevo biedt u meer veiligheid en onafhankelijkheid.

Meer

Protheseknie C-Leg 4

C-Leg 4

U wilt uw prothese en uzelf kunnen vertrouwen. Ga weer aan de slag met het dagelijks leven. De C-Leg 4 helpt u om uw zelfstandigheid terug te vinden.

Meer

Protheseknie Genium

Genium

Het liefst denkt u zo min mogelijk aan uw prothese. U wilt zich op een natuurlijke en intuïtieve manier bewegen en u weer kunnen richten op de belangrijke dingen in het leven.

Meer

Genium X3

U wilt die cruciale stap zetten en het ondenkbare weer mogelijk maken: wandelen, lopen, zwemmen met zo min mogelijk beperkingen.

Meer