Kenevo

Een nieuwe standaard voor veiligheid

De Kenevo is een microprocessorgestuurde knie (MPK) / auto-adaptieve knie (AAK) die ideaal is voor uw dagelijkse activiteiten. Als u voor het eerst op een prothese loopt, is het belangrijk dat u weer vertrouwen krijgt tijdens het lopen. Dit gaat stap voor stap. Dat geldt ook als u gebruik maakt van hulpmiddelen als wandelstokken of een rollator. Pas wanneer uw vertrouwen groeit in het lopen met een prothese, wordt u meer onafhankelijk en gaat u weer meer ondernemen.

Kenevo staat voor veiligheid.

Dit kniescharnier is wereldwijd het eerste prothesesysteem dat volledig is afgestemd op uw activiteitenniveau en inspeelt op de volgende dagelijkse bezigheden:

  • Makkelijker opstaan en zitten
  • Bij onzekerheid stabiliseert het been zodat u niet valt
  • Struikelherstelfunctie

Basisfuncties

Met zijn speciale basisfuncties ondersteunt de knie in typische dagelijkse situaties. Bovendien beschikt het systeem over drie activiteitsstanden waarmee de prothese volledig kan worden afgestemd op uw behoefte.

De Kenevo groeit met u mee. Tijdens de revalidatieperiode kan de knie steeds worden aangepast aan uw groeiende mobiliteit.

Lees bij het tabblad 'Gebruikersverhaal' over de ervaringen van Roger met de Kenevo.

Oplaadbare batterij en kniehoeksensor

Een oplaadbare batterij zorgt voor de energie van de knie. De kniehoeksensor levert belangrijke informatie om precies te bepalen welke krachten inwerken op de prothese.

Bluetooth®

Geïntegreerde Bluetooth® maakt een eenvoudige communicatie met het scharnier mogelijk. Via een led wordt aangegeven dat er verbinding is.

Inertial Motion Unit en elektronica

Gyroscoop en versnellingssensoren bepalen de positie en de snelheid in de ruimte. Een microprocessor ontvangt de signalen en stuurt de beweging van de knie in real time. Dit is zeer belangrijk voor de hoge veiligheid en aanpasbaarheid aan uw mogelijkheden.

AXON buisadapters

Sensoren in de buisadapter meten het enkelmoment en de vertikale krachten op het scharnier. Deze gegevens zijn nodig om een natuurlijk bewegingspatroon te creëren. Als u voor de eerste keer weer loopt na een beenamputatie, is dit uiterst waardevol.

Hydraulische eenheid

De hydraulische eenheid wordt gestuurd door de microprocessor. Deze genereert de bewegingsweerstand die nodig is om de gebruiker te ondersteunen.

Inductieve oplader

De inductieve batterijlader wordt magnetisch aan de achterzijde van het kniescharnier bevestigd - zo wordt gemakkelijk opladen, zelfs door dunne kledingsstof, mogelijk.

Carbon frame

Het frame is van carbonvezels, een bijzonder sterk en lichtgewicht materiaal dat bestand is tegen de hoge eisen van het dagelijkse leven.


Voordelen op een rij

Ondersteund gaan zitten

Wanneer u gaat zitten, herkent de Kenevo dat automatisch. Zelfs bij een trage beweging, behoudt u de controle, omdat het kniescharnier gecontroleerd wordt gebogen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat de Kenevo een zeer stabiele knieprothese is. U heeft beide handen vrij om op de armleggers van een stoel of op uw loophulp te steunen, tijdens het gaan zitten.

Ondersteund opstaan

Het is mogelijk om de Kenevo te belasten tijdens het opstaan. Zelfs wanneer u weer even moet pauzeren, is dit geen probleem - het kniescharnier reageert onmiddellijk en staat een pauze toe met gebogen knie. Deze functie biedt balans en stabiliteit.

Meer zekerheid

Tapijtranden, drempels of ander struikelgevaar mogen geen obstakel zijn. De Kenevo beschikt over de zogenaamde struikelpreventie plus: wanneer u struikelt en het risico loopt om te vallen of midden in een beweging te stoppen, herkent de Kenevo dit. Hij schakelt dan onmiddellijk om naar een hogere buigweerstand, dan deze die was ingesteld.

Rolstoelfunctie

Met slechts één handbeweging, kunt u het kniescharnier tussen een lichte buigingshoek en een bijna gestrekte stand vergrendelen. Doordat de prothese vrij is van de grond, is de rolstoel gemakkelijker te bedienen. Zo wordt voorkomen dat de prothese vast komt te zitten aan de grond.

Stafunctie

De Kenevo biedt voortdurend de hoogste mate van veiligheid tijdens het staan, ongeacht de activiteitsmodus. In activiteitsmodus A en B is staan, dankzij de vergrendelde standfase, absoluut veilig. De standfase heeft betrekking op de momenten waar u op de grond staat met de prothese. In de dynamische activiteitsmodus C wordt het u mogelijk gemaakt om de prothese tijdens het staan licht te buigen.

Unieke zwaaifase-initiatie

De zwaaifase is het deel van het looppatroon waarbij de voet de grond niet raakt. Tijdens deze fase wordt het kniescharnier ontgrendeld. In modus B en C bepaalt de Kenevo zelf de drempel waarbij de zwaaifase wordt ingezet, iedere stap opnieuw, zodat dit altijd op het juiste moment gebeurt. Ook bij kleine stappen en variabele belasting, bijvoorbeeld bij gebruik van loophulpen zoals rollators. Zelfs wanneer u heel langzaam loopt, zal er genoeg ruimte tussen de prothese en de grond blijven in de zwaaifase (bodemvrijheid), waardoor u niet zal struikelen en hoge veiligheid wordt gegarandeerd.

Functionaliteit

De functionaliteit van de Kenevo


Dankzij de drie activiteitsmodi heeft de Kenevo een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden. Daardoor kan de knie worden afgestemd op uw individuele behoeften en de zich verder ontwikkelende vaardigheden, bijvoorbeeld tijdens het revalidatieproces. Uw orthopedisch instrumentmaker stelt het meest geschikte activiteitsmodus voor u in op het kniescharnier.

Mode A: blokkeer functie

In modus A is het scharnier vergrendeld en wordt er geen zwaaifase ingezet. De Kenevo, als stabiele prothese, biedt dus maximale veiligheid en weigert onverwachte bewegingen.

Daarom is de Locked Mode vooral geschikt voor gebruikers die weinig controle hebben over hun stomp, meestal uitsluitend kleine stukjes binnenshuis lopen en voornamelijk zitten.

Mode B: Semi Locked Mode zonder standfaseflexie

In modus B is het kniescharnier gedurende de gehele standfase gesloten. Het ontgrendelt wanneer u de zwaaibeweging van uw been start voor de zwaaifase. Dit is grotendeels onafhankelijk van uw looppatroon en of u gebruik maakt van andere loophulpmiddelen. De Kenevo initieert de zwaaifase altijd op het juiste moment.

Modus B is vooral geschikt voor gebruikers die een redelijke controle hebben over hun stomp, korte afstanden afleggen en langzaam lopen.

Mode B+: Semi Locked Mode met standfaseflexie

Deze activiteitsmodus komt overeen met modus B, maar in aanvulling hierop wordt de knie bij het neerzetten van de hiel maximaal 10° gebogen. Het klinkt technisch, maar het betekent dat u kunt lopen op matig hellende ondergronden. Zodra uw hiel de grond raakt, buig de knie licht. Dit resulteert in een beweging die er natuurlijker uitziet.

Deze activiteitsmodus is geschikt voor als u voldoende vertrouwen in uw prothese heeft om te lopen met standfaseflexie.

Mode C: Yielding Mode - natuurlijk lopen

In de Yielding Mode kunt u nog natuurlijker lopen, met hetzelfde veiligheidsniveau. Anders dan in de andere activiteitsmodi is de knie hier in de standfase niet vergrendeld en is de demping sterker. Dit ondersteunt u op een ongelijke of hellende ondergrond en op trappen. De zwaaifase kan vroeger worden ingezet, waardoor er dynamischer kan worden bewogen.

Modus C is geschikt voor gebruikers die een redelijke controle hebben over hun stomp. U bent in staat om met de meest uiteenlopende dagelijkse situaties om te gaan en kunt korte tot middellange afstanden buitenshuis kunnen afleggen.

Het verhaal van Roger

Roger (69 jaar)

Ik ben een 69-jarige onroerend goed projectontwikkelaar en sinds 20 jaar diabeetpatiënt. De laatste 7 jaar heb ik ruim 3 jaar met ernstige voetwonden in het ziekenhuis verbleven. Zowel mijn familiaal als zakelijk leven hebben hieronder ernstig te lijden gehad

Op 24 december 2014 onderging ik een linker voorvoetamputatie en een maand later, na een zeer ernstige infectie die me bijna het leven kostte, kreeg ik een rechter bovenbeenamputatie. In november 2015 werd ik uiteindelijk uit het revalidatiecentrum ontslagen...

In juni 2015 mocht ik voor het eerst proeflopen met de nieuwe Kenevo elektronische knieprothese van Ottobock. Vanaf de eerste stap voelde ik me veilig, zowel tijdens het gaan, het gaan zitten als opstaan.

Onmiddellijk na mijn bovenbeen operatie heb ik de klik in mijn hoofd gemaakt en aanvaard dat de amputaties een feit waren. Zo heb ik ook, toen ik voor het eerst een prothese aangepast kreeg in juni 2015, mijn prothese echt aanvaard. Na 4 à 5 maanden intensief oefenen kan ik inmiddels terug vrij goed gaan en beschouw ik mijn knieprothese als mijn beste vriend die er altijd op het juiste moment voor me is. Dit geeft me steeds weer opnieuw een bijzonder gevoel te weten dat ik veilig kan gaan en opnieuw kan deelnemen aan mijn actief en sociaal leven.

Zonder mijn Kenevo knieprothese zou dit véél moeilijker en langzamer verlopen zijn. Wel blijf ik dagelijks goed oefenen en ik voel me daarbij zeer goed in mijn vel.

Ik ben Ottobock zeer dankbaar en ben blij dat ik de investering in mijn elektronische knieprothese heb gedaan, zodat ik weer kan deelnemen aan een actief leven.

Downloads

Kenevo, productinformatie NL

Algemene informatie en technische gegevens

Kenevo

Informatie voor eindgebruikers