Ruggenmergletsel

Wat is een incomplete dwarslaesie?

In tegenstelling tot een volledige dwarslaesie is bij een incomplete dwarslaesie slechts een deel van het ruggenmerg beschadigd. Het letsel aan de zenuwstructuren binnen het wervelkanaal leidt tot een verlamming met een volledig of gedeeltelijk verlies van de lichaamsfuncties, bijvoorbeeld de motoriek en het gevoel.
Ruggenmergletsels worden doorgaans veroorzaakt door een trauma, bijvoorbeeld een verkeersongeval, val of sportblessure. Mannen worden drie keer vaker getroffen dan vrouwen.


Wat zijn de gevolgen van een incomplete dwarslaesie?

Afhankelijk van de plaats van het letsel treden er verschillende soorten verlammingen op. Letsels ter hoogte van de halswervels leiden tot een verlamming van de handen, armen, romp en benen. Men spreekt dan van tetraplegie. Letsels ter hoogte van de borstwervels, de lendenwervels of het heiligbeen veroorzaken op hun beurt een verlamming van de benen, maar soms ook van de romp en het bekkengebied (inwendige organen). Deze vorm wordt paraplegie genoemd.

Hoewel patiënten met een gedeeltelijke dwarslaesie vaak nog gevoel hebben, is bewegen niet meer mogelijk. Hulpmiddelen zoals orthesen ondersteunen het lichaam in dergelijke gevallen en spieren kunnen tot op zekere hoogte worden geactiveerd met functionele elektrostimulatie (FES). Soms geldt precies het tegenovergestelde: bewegen is mogelijk, maar de patiënt heeft geen gevoel meer in het getroffen lichaamsdeel.

Producten