Regio's in het lichaam

Welk deel van het lichaam is getroffen?

Bij een verlamming is het mogelijk dat slechts één deel van het lichaam getroffen is. Maar de beschadiging van de zenuwen of het centraal zenuwstelsel (CZS) kan ook meer dan één lichaamsdeel treffen, bijvoorbeeld bij halfzijdige verlamming.


Been

Bij een verlamming van de beenspieren wordt het been of de knie vaak instabiel. Veel getroffen personen overstrekken onbewust hun knie zodra ze die belasten. Die overstrekking moet de verloren spierfunctie compenseren en de knie beschermen. Die compenserende beweging maakt het echter moeilijk om opnieuw op een natuurlijke manier te (leren) lopen.

Lees meer

Voet

Als de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het heffen van de voet (dorsaalflexie) aangetast zijn, is het moeilijk om de tip van de voet naar het lichaam te trekken. Voethefferszwakte hindert het lopen: als het been naar voren zwaait, blijft de voet te laag bij de grond zodat hij gemakkelijker blijft steken. Compenserende bewegingen zoals het opheffen van de heup leiden tot verkeerde nieuwe houdingen.

Lees meer

Arm

Wanneer een van de schouders verlamd is, hangt die kant lager dan de andere kant. De schouder draait vaak naar binnen en de arm is lichtjes gebogen. De schouder kan zelfs gedeeltelijk worden ontwricht. Dit zorgt voor pijn en beperkt de mobiliteit nog meer.

Lees meer

Hand

Wanneer de voorarm verzwakt is, heeft dat ook een invloed op de hand. Het polsgewricht en de vingers wijzen naar beneden. Terwijl een gezonde hand een neutrale houding aanneemt, wordt deze houding een drophand genoemd.

Lees meer