ActiGait-neuroprothese

Geïmplanteerde peroneusstimulator

Niet nadenken bij elke stap

De ActiGait is een deels geïmplanteerde elektrostimulator die de zenuw van het onderbeen stimuleert zodat de voorvoet wordt opgetild.

Via een manchetelektrode die rechtstreeks om de zenuw is aangebracht worden de onderbeenspieren gestimuleerd. Via het geïmplanteerde systeem kan zeer nauwkeurig worden bepaald hoeveel stimulans nodig is om het gewenste resultaat te krijgen. Behalve de manchetelektrode wordt ook de stimulator onderhuids aangebracht. Een op de huid geplaatste antenne verstuurt de signalen van de besturingseenheid naar de stimulator.

De individuele instelling van het systeem wordt door de arts of de medisch specialist gedaan. De gebruiker zelf kan de instelling bijsturen, zoals wanneer men extra kracht nodig heeft om bijvoorbeeld een helling te beklimmen.

Een hielschakelaar bepaalt het moment waarop de voet moet worden opgetild. Een speciale sok houdt de hielschakelaar op zijn plaats.

Hielschakelaar

De hielschakelaar draagt u in de hielsok. Het registreert wanneer de hiel van de grond komt en wanneer er weer hielcontact is. Deze informatie wordt onmiddellijk naar de besturingseenheid gestuurd en de voorvoet wordt op het juiste moment opgetild. U kunt zelfs zonder schoenen aan lopen en gebruik maken van de ActiGait.

Manchetelektrode

De manchetelektrode is rechtstreeks op de kuitzenuw (n. peroneus) bevestigd en stuurt de onderbeenmusculatuur aan.

Stimulatorlichaam

Het stimulatorlichaam van het implantaat geeft een impuls aan de geïmplanteerde manchetelektrode door.

Besturing

De besturingseenheid wordt op de heup gedragen. Hij is geprogrammeerd op uw behoeften en kan door u worden aangepast afhankelijk van uw activiteit. Deze unit ontvangt het signaal van de hielschakelaar en leidt deze meteen door naar de Antenne die op uw huid zit vastgeplakt.

Besturingseenheid

De signalen van de besturingseenheid woden via de antenne door de huid naar het stimulatorlichaam van het implantaat gestuurd. De antenne bevestigd u met een speciale pleister aan uw bovenbeen boven het implantaat.

Veilig en vlotter lopen met ActiGait

Voordelen op een rij

Vloeiende bewegingen

Functionele elektrostimulatie (FES) verhoogt aantoonbaar de veiligheid bij het lopen. ActiGait gebruikers bewegen zich zekerder, zelfs bij het traplopen of bij het lopen op oneffen bodem.

Het gevaar voor vallen neemt af en compensatiebewegingen zoals het optillen van het bekken worden minder of verdwijnen zelfs helemaal. Het looppatroon normaliseert en dat voorkomt of vermindert het aanleren van een verkeerde houding. Mensen die een ActiGait geïmplanteerd kregen bewegen zich natuurlijker, sneller en kunnen ook verder lopen.

Concenteren op nieuwe dingen

ActiGait gebruikers ondervinden zelf dat zij zich meestal minder sterk hoeven te concentreren op het lopen. Zij vertellen bijvoorbeeld dat ze niet meer steeds naar hun voet kijken maar gewoon naar voren. Zo kunt u veel meer van de omgeving genieten. Fysiotherapeuten die patiënten met een ActiGait begeleiden in hun revalidatie merken op dat patiënten veel meer vertrouwen krijgen in het lopen.

Duurzame oplossing

Omdat de ActiGait gedeeltelijk is geïmplanteerd hoeft u geen kleefelektroden te gebruiken. Enkel de antenne moet op de huid worden aangebracht. De andere onderdelen die u op het lichaam draagt kunt u gemakkelijk bevestigen met band of aan uw riem. U schakelt de stimulator aan en de ActiGait voert de beweging uit.

Ervaring van specialisten

Meer dan 200 ActiGaitverzorgingen tonen aan dat patiënten die een beroerte hebben gehad ruimschoots aan levenskwaliteit winnen. Tijdens de operatie zijn ActiGait specialisten aanwezig en ook daarna kunnen ze worden gecontacteerd voor hulp en advies.

Werking

Functionele elektrostimulatie: het signaal voor uw voet

Met elektrische impulsen kunnen zenuwen en daardoor ook spieren in een lichaamsdeel worden aangestuurd. Deze functionele elektrostimulatie (FES) wordt toegepast in de ActiGait en wel in een zeer geavanceerde vorm. De ActiGait is gedeeltelijk geïmplanteerd. Via een op de huid aangebrachte antenne krijgt het stimulatorgedeelte van het implantaat een signaal dat als elektrische impuls wordt doorgegeven aan de zenuw die de spieren activeert, zodat de voet wordt opgetild, de Peroneus. Maar ActiGait doet meer. Het systeem corrigeert ook foute voetplaatsing. Dit geeft een meer harmonieus gangbeeld en een natuurlijker looppatroon.

De impuls wordt uitgelokt door hielcontact. Bij het systeem hoort een zogenaamde hielschakelaar, die via de besturingseenheid het signaal voor de voetheffing uitlokt, precies op het juiste moment. Met de stuureenheid, die op de heup wordt gedragen, kan de ActiGait worden in- en uitgeschakeld, worden opgeladen en beperkt gereguleerd door de gebruiker. De arts of de specialist stelt de ActiGait in op de individuele behoeften van de gebruiker.

Studies

ActiGait is in een klinische studie met vijftien CVA-patiënten onderzocht. De bevindingen tonen aan dat ActiGaitgebruikers gemiddeld twintig procent sneller lopen en langere afstanden kunnen afleggen (in vier minuten veertien procent meer).

Toelatingsstudie voor 15 patiënten, die in drie centra zijn verzorgd met ActiGait.

Burridge J., Haugland M., Larsen B., Pickering R. M., Svaneborg N., Iversen H. K., Christensen P. B.,

Haase J., Brennum J., Sinkjaer T.; 2007; Phase II trial to evaluate the ActiGait implanted drop-foot stimulator in established hemiplegia; J Rehabil Med, 39: 212-218.

Van onderzoek tot verzorging

Om in aanmerking te komen voor een ActiGait moet aan bepaalde lichamelijke voorwaarden worden voldaan. In drie stappen kunt u zien of ActiGait voor u geschikt is:

1. Bel naar het kostenloze Europese telefoonnummer 00800/63876111 of contacteer een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in verzorgingen met ActiGait. Hier zal met enkele vragen worden bekeken of u in principe in aanmerking komt. Een neuroloog test daarna of u op elektrische impulsen reageert. In de kliniek worden eveneens andere voorwaarden getest.

2. Wanneer ActiGait voor u van toepassing is, dan zal een gespecialiseerde chirurg het implantaat aanbrengen. De operatie duurt ongeveer een uur.

3. Na circa drie weken is de huid genezen en kan de ActiGait worden geactiveerd.

Indicaties

Mensen die in aanmerking komen voor ActiGait hebben vaak te maken met de gevolgen van een beroerte (CVA). Zij hebben een sterk verminderde beenfunctie en kunnen hun voet niet goed optillen. Karakteristiek is dat er bij het lopen geen normaal hielcontact is. Het moet mogelijk zijn om door middel van elektrostimulatie de kuitzenuw (de peroneuszenuw) te activeren en daardoor de voetheffing bewerkstelligen.

Het is bij deze patiënten nodig dat:

  • Zij lijden aan een hemiparese naar aanleiding van een CVA (cerebro-vasculair-accident of beroerte)
  • Zij volwassen zijn
  • Zij in staat zijn om 20 meter in minder dan 2 minuten, met of zonder loophulp, maar zonder hulp van derden kunnen afleggen
  • Zij een verminderde loopsnelheid hebben
  • Zij rechtop kunnen staan met beide hielen in contact met de grond en met heupen en knieën in neutrale positie
  • Het spronggewricht passief over minstens 30º kan worden bewogen
  • Zij positief reageren op elektrische oppervlaktestimulatie van de peroneuszenuw, d.w.z. dat de spiersamentrekking een dorsaalflexie van de enkel in de hand werkt. (De voetpunt komt omhoog)


Vergelijkbare producten