Neurorevalidatie

Zenuwen zijn informatiedragers – ze brengen boodschappen over naar onze spieren. Wanneer we willen bewegen, versturen onze hersenen of ons ruggenmerg – het centraal zenuwstelsel (CZS) – de overeenkomstige boodschappen. Maar als de zenuwen of het CZS beschadigd zijn, wordt de informatieoverdracht naar de spieren verstoord. Normaal bewegen is dan niet meer vanzelfsprekend en kan tot ernstige beperking van uw mobiliteit leiden.

Hulpmiddelen
Er zijn diverse medische hulpmiddelen die uw lichaam kunnen helpen als uw mobiliteit wordt beperkt als gevolg van zenuwbeschadiging.

Orthesen zorgen voor stabiliteit, ondersteuning en helpen tegen pijn om weer te kunnen lopen.

Rolstoelen kunnen in ernstigere gevallen van verlamming met een speciale uitrusting het dagelijkse leven gemakkelijker maken.

Functionele elektrostimulatie (FES) gaat nog een stap verder: met dit progressieve hulpmiddel worden de zenuwen in de nabijheid van de spieren gestimuleerd. Zo ontvangen de spieren opnieuw een signaal waardoor ze het lichaam actief doen bewegen.


Functionele elektrostimulatie

Wanneer een intacte zenuw geen signalen meer ontvangt van het centraal zenuwstelsel (CZS), moet die zenuw kunstmatig kunnen worden gestimuleerd. Die conclusie leidden onderzoekers tot de ontwikkeling van functionele elektrostimulatie (FES) voor het lichaam.

Meer

Orthesen

Orthesen stabiliseren en bieden ondersteuning, vooral bij verlammingen en gevoelsstoornissen in een lichaamsdeel. Ze verbeteren de lichaamshouding, de algemene mobiliteit, de veiligheid bij het bewegen en het evenwicht.

Meer

Rolstoelen

Een beschadiging van het centraal zenuwstelsel (CZS) kan leiden tot hemiplegie (halfzijdige verlamming). De uitrusting van een rolstoel zou dan ook moeten helpen om die beperkingen te compenseren. Bijvoorbeeld een rolstoel die met slechts één hand kan worden voortbewogen.

Meer

Hulpmiddelen voor voethefferszwakte

Voethefferszwakte is een vaak voorkomend gevolg van zenuwbeschadiging. Het zorgt ervoor dat lopen heel moeilijk wordt. Er zijn diverse hulpmiddelen met een verschillende werking leverbaar. Wij helpen u bij uw keuze.

Meer

Netwerk / samenwerkingen

Het concept "Mobiliteit na een beroerte" biedt een uitgebreide ondersteuning voor beroertepatiënten. Het wordt aangeboden in samenwerking met de Stiftung Deutsche Schlaganfall-Hilfe (de Duitse beroertestichting) en geselecteerde ziekenhuizen en fabrikanten van medische benodigdheden. Deze partners geven advies over de beste medische hulpmiddelen voor een actief leven.

Meer